Afbeelding
Jaap van den Broek

Kleinere nesten eikenprocessierups goed te bestrijden

24 juli 2020 om 13:56 Natuur en milieu

EDE Het algemene beeld van de eikenprocessierups dit jaar is dat hij weliswaar nog steeds aanwezig is maar zorgt voor minder overlast dan vorig jaar. Dat stelt het college in een medio juli uitgebrachte memo. ,,In veel eiken is de eikenprocessierups wel aanwezig maar zijn de nesten kleiner dan vorig jaar.Hierdoor is de rups goed te bestrijden.”

Gerard van Wijk

Aanvankelijk werd alarm geslagen. Vorig jaar werden in de gemeente Ede 4560 eikenbomen besmet en nog eens 12.000 bomen preventief bespoten. Het kostte de gemeente 4,5 ton. Het zou, zo werd aangenomen, dit jaar nog erger worden met de overlast. Maar dat blijkt dus reuze mee te vallen.

De overlast en genomen maatregelen vorig jaar zijn geëvalueerd. Daarop is een plan van aanpak voor dit jaar gemaakt ,,om een betere sturing te kunnen geven aan de bestrijding, de communicatie en de informatievoorziening vanuit de gemeente.” Het ´team rups´ is hiervoor in het leven geroepen. Door de afstemming over actuele onderwerpen, openstaande acties, uitvoering en communicatie lopen de werkprocessen beter.

Wel zijn er meer nesten van de eikenprocessierups in de grond. ,,Die kunnen het bestrijden bemoeilijken, maar door onze huidige aanpak is de bestrijding tot nu toe beheersbaar. Om de overlast voor de inwoners te beperken zijn we dit jaar eerder begonnen met curatief bestrijden. Gevolg is dat we in een aantal gevallen twee keer terug moeten voor de bestrijding van de rups naar een boom, maar hiermee de inwoners wel beter van dienst zijn door de overlast te beperken.” Vorig jaar was het voor inwoners moeilijk om besmette bomen te melden. Daar is nu een meldkaart voor ontwikkeld waardoor melding eenvoudiger is. ,,De meldkaart eikenprocessierups is door de inwoners goed ontvangen en wordt goed gebruikt. Resultaat is dat er minder klachten binnenkomen en dat we de bestrijdingswerkzaamheden vervolgens makkelijker kunnen stroomlijnen. De gegevens uit de meldkaart helpen ook om te monitoren hoeveel besmette eikenbomen we hebben, wat de gemiddeldedoorlooptijd is dat de boom bestreden wordt en in welke wijken de overlast het grootst is.”

Er zijn in de afgelopen anderhalve maand weinig meldingen van inwoners meer bij de gemeente binnengekomen. ,,Met name op de informatievoorziening vanuit social media kunnen we goed peilen of we de bewoners goed kunnen bereiken. Op Facebook hebben we ingezet op een advertentie over deinformatievoorziening over de eikenprocessierups. In ruim drie maanden heeft de pagina 6780 unieke bezoekers gehad, waarvan 1207 terugkerende bezoekers, met een piek in juni.”

De gemeente heeft 3000 bomen geïnspecteerd, bijna 2500 zijn volledige bestreden. Vanaf 6 juli is begonnen met het inspecteren van de nog niet gemelde bomen om ervoor te zorgen dat alle nesten van alle gemeentelijke eigendommen worden verwijderd. Aanvankelijk zou de gemeente de bestrijding van bomen langs de N224 van de provincie overnemen. Dat is niet gebeurd omdat ,,de werkzaamheden van de provincie al in contracten zaten.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie