De biomassacentrale aan de Geerweg in Ede-Zuid.
De biomassacentrale aan de Geerweg in Ede-Zuid. Fleur Bubbert
Bureau Spotlight

Biomassacentrale Ede-Zuid maakt te veel geluid

10 september 2020 om 09:42 Natuur en milieu

EDE Warmtebedrijf Ede moet maatregelen treffen om de geluidsoverlast bij de biomassacentrale aan de Geerweg te beperken. Uit geluidsmetingen blijkt dat de centrale de geluidsnormen ‘s avonds en ‘s nachts overschrijdt. 

Fleur Bubbert/Bureau Spotlight

Na klachten van omwonenden werden onlangs drie geluidsmetingen gedaan bij de biomassacentrale in Ede-Zuid, die dichtbij een woonwijk staat. Op verschillende delen van de dag gelden verschillende geluidsnormen: overdag mag de biomassacentrale meer decibel produceren (50 dB) dan ‘s avonds en ‘s nachts (respectievelijk 45 en 40 dB). Het gaat hierbij om het gemiddelde geluidsniveau per dagdeel.

Omgevingsdienst de Vallei (OddV) concludeert nu dat de centrale zowel ‘s avonds als ‘s nachts te veel geluid produceert. In de avond produceert de biomassacentrale gemiddeld 6 decibel te veel geluid, ‘s nachts loopt dit op naar een overschrijding van 11 decibel. ,,Als je kijkt naar de norm is het een relatief kleine overschrijding, maar dat zegt niets over hoe omwonenden dat ervaren. De overschrijding pakken we serieus op, de geluidsnormen zijn er niet voor niets”, zegt woordvoerder Menno van Erkelens van de gemeente Ede.

TWEE KEER ZO HARD Als we het hebben over geluidsoverlast en decibellen, is het belangrijk om te weten hoe mensen een toename in geluid ervaren. Wanneer een geluid met 10 decibel toeneemt, klinkt dit over het algemeen twee keer zo hard. Een overschrijding van 11 decibel ‘s nachts betekent dus dat de centrale ongeveer twee keer zo luid klinkt dan toegestaan. 

Student Nikita Timmerman, initiatiefnemer van een petitie tegen de geluidsoverlast door de biomassacentrale, is dan ook blij dat de overlast binnenkort moet stoppen. Ze had het idee dat de centrale ten tijde van de metingen minder geluid produceerde dan normaal. ,,Maar gelukkig zijn de metingen toch goed gegaan. Met mijn petitie naar de burgemeester stappen hoeft nu niet meer.’’

UITSTEL Het is nu aan Warmtebedrijf Ede om voor 1 oktober aan te geven met welke maatregelen ze onder de geluidsnormen denken te komen. Warmtebedrijf Ede heeft echter uitstel aangevraagd, het is nog niet bekend of het bedrijf dat ook krijgt. 

Nadat de maatregelen zijn getroffen, blijft de OddV controleren of de centrale de geluidsnormen niet meer overschrijdt. ,,Mocht er dan nog een overschrijding zijn, dan kunnen we bestuurlijke maatregelen nemen. Dat betekent vaak een dwangsom”, aldus Van Erkelens van de gemeente Ede.

Journalist Fleur Bubbert werkt voor Bureau Spotlight, dat onder meer onderzoek doet naar de biomassacentrales in Ede. Heb jij vragen over of tips voor ons biomassadossier? Stuur een mailtje naar bureau@bureauspotlight.nl, dan nemen we contact met je op!

Bureau Spotlight is een samenwerking van BDUmedia, Omroep Ede en de School voor Journalistiek in Ede. Mede mogelijk gemaakt door subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie