Afbeelding
Regio Foodvalley

Restaurants uit Ede verduurzamen

20 oktober 2020 om 14:56 Natuur en milieu

EDE Acht restaurants uit Ede hebben in een jaar tijd acht procent CO2 bespaard met aanpassingen aan hun menukaart. Ook zijn ze drie keer zoveel lokale producten gaan inkopen. Deze aanpassingen zorgen jaarlijks voor een besparing van ruim tien autoritjes rond de wereld, 17.988 douchebeurten aan water en zes voetbalvelden aan ruimte. Dit blijkt uit onderzoek van het project ‘restaurants van morgen’. 

Onder de noemer Restaurants van Morgen startten Dixie’s, Restaurant Buitenzorg, Rode Peper & Basilicum, RUIG Drinks & Bites, Stadscafé Oscar, Steakhouse Amadeus, Café 100 en de Bourgondiër in 2018 met het verduurzamen van hun eten en manier van werken. Zij kregen begeleiding van Greendish om onder andere hun menukaart duurzamer te maken. Bijvoorbeeld door hun producten lokaal in te kopen, gebruik te maken van seizoensproducten, voedselverspilling te verminderen en minder vlees te serveren. De restaurants kregen ook informatie over duurzame vis, circulariteit en zout, suiker en vet. 

RESULTATEN Het project Restaurants van Morgen werd in de gehele regio Foodvalley georganiseerd. In totaal deden 23 restaurants mee. De meest opvallende resultaten zijn: Gemiddeld 8% minder CO2-uitstoot, het aandeel vegetarische gerechten is gestegen van acht naar dertien procent, de gemiddelde porties zijn kleiner geworden, de helft van de restaurants is een samenwerking aangegaan met lokale producenten en uit de inkoopcijfers bleek bovendien dat de restaurants gemiddeld 3 keer meer lokale producten hebben gekocht dan ze vóór deelname aan het project deden 

Bijna zeventig procent van de deelnemende restaurants gaf aan dat het project ‘Restaurants van Morgen’ heeft bijgedragen aan het verduurzamen van hun restaurant. Ook de kennis en de bewustwording over de duurzaamheid is vergroot. De horecaondernemers besparen dankzij de aanpassingen ook kosten en dat is zeker in deze economisch zware tijd een prettig resultaat. Deelnemende restaurants gaven aan dat verduurzamen makkelijker was dan ze dachten. 

ZWARE TIJDEN Leon Meijer, wethouder Food uit Ede: ,,Het zijn zware tijden voor onze horecaondernemers. De coronacrisis treft deze groep erg hard. Toen dit project in 2018 startte waren een aantal ondernemers gelijk enthousiast. Erg mooi om te zien. En de resultaten zijn er naar. Uit de resultaten blijkt: dit is gezond voor de consument, duurzaam voor de samenleving en kostenbesparend voor de horecaondernemer.”

Bij het project Restaurants van Morgen zijn de partners Regio Foodvalley, de gemeenten, provincie Gelderland, DuurzaamDoor (RVO), Rabobank en Greendish betrokken.  

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie