Leerlingen van basisschool De Panta Rhei planten vlinderstruiken.
Leerlingen van basisschool De Panta Rhei planten vlinderstruiken. Michael de Vries
Natuurcolumn

Vlinderstruiken planten en even geen TikTok

21 april 2021 om 13:44 Natuur en milieu

EDE Heeft u dat ook wel eens, zo’n gedachte waardoor u zich ineens heel oud voelt? Zoiets als: ‘Hè moet dat nou, al die herrie?’ of ‘Vroeger...’ of ‘Toen ík jong was...’.

Michael de Vries

Steeds vaker begin ik dat te herkennen. Hoewel ik mezelf in mijn werk als leerkracht nog steeds reken tot de nieuwe generatie docenten merk ook ik inmiddels de grote verschillen. Kon ik op de basisschool toch al de meest bekende vogels en vlinders noemen, veel kinderen lukt dat niet meer. Wel kunnen ze je heel veel vertellen over TikTok, Among Us en Fidget Toys. En van al die onderwerpen weet ik dan weer helemaal niets. Ben ik dan ouder geworden, is de tijd veranderd of heeft het gewoon te maken waar je interesse ligt? Ik heb geen idee eigenlijk.

TUINIEREN Om toch eens iets anders te doen en de handen uit de mouwen te steken, ben ik met mijn klas vorige week ‘old school’ gaan tuinieren. Op de school waar ik werk, De Panta Rhei, hebben we sinds twee jaar een tiny food forest. Afgelopen jaar is daar een strook natuur voor insecten aan toegevoegd. Als verrassing voor de kinderen had ik op donderdagmiddag afgesproken met tuincentrum Van de Lagemaat dat er tien vlinderstruiken geleverd zouden worden. Veel kinderen vroegen zich al af waarom ze harken en scheppen mee hadden genomen die dag.

GEEN GEMOPPER Om 14.00 uur stonden we buiten en gaf ik uitleg. In groepjes begonnen de kinderen daarna aan de voorbereidingen. Waar moesten de struiken ongeveer komen? Hoe diep en breed moest het plantgat zijn? Niet veel later zagen we het busje aankomen. Met groot enthousiasme haalden de kinderen de struiken op en gingen aan de slag. De plantgaten, die óf te ondiep waren óf juist veel te diep, werden aangepast en ijverig werden de struiken geplant. Geen gemopper over vieze handen of vieze kleren, maar lekker bezig zijn in de natuur en vóór de natuur. Om toch een beetje met de tijd mee te gaan, hadden we twee vloggers. Twee kinderen uit de klas die op camera verslag deden.

Het was een andere middag dan normaal. Even geen les in de klas, maar ik ben ervan overtuigd dat de kinderen ook hiervan enorm veel hebben geleerd. En nu maar hopen dat de vlinders en andere insecten net zo enthousiast over de struiken zijn als de kinderen.

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht basisonderwijs. Zijn column verschijnt tweewekelijks. Reacties en/of tips zijn welkom. Mail naar ede.stad@bdu.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie