,,De boomvalk, een prachtige vogel die ook ik niet vaak zie.''
,,De boomvalk, een prachtige vogel die ook ik niet vaak zie.'' Michael de Vries
Natuurcolumn

‘Lekker de natuur in, heerlijk die meivakantie’

5 mei 2021 om 13:09 Natuur en milieu

EDE Het is meivakantie. Zoals ieder jaar een periode voor mij om er lekker op uit te trekken. Doordeweeks heb ik daar normaal niet veel tijd voor, dus ik maak gebruik van deze vrije dagen.

Michael de Vries

Eigenlijk kies ik er altijd voor om dichtbij huis de natuur in te gaan. Het Edese bos, de Noord-Ginkel, Vlinderdas en heel soms Planken Wambuis. Tussendoor bezoek ik soms de Binnenveldse Hooilanden. Deze ochtend besloot ik om in Ede meerdere gebieden te bezoeken. Met mijn e-bike is dat goed te doen.

MIDDELSTE BONTE SPECHT In één van de gebieden hoor ik een vogel, een beetje roofvogelachtige roep, en sinds kort weet ik dat deze roep van de middelste bonte specht is. Een spechtensoort die in ons land inmiddels zo’n duizend broedpaartjes heeft, maar in Ede nog redelijk zeldzaam. Afgelopen zomer voorspelde ik dat de soort binnen vijf jaar in Ede zou gaan broeden. Op het moment dat ik de vogel zie, komt er een soortgenoot bij. Zullen het twee mannetjes zijn? Of twee vrouwtjes óf een mannetje en vrouwtje en is een mogelijk broedgeval niet ver weg? De tijd zal het leren.

TERUGGEKEERD Terwijl ik verder ga besef ik ineens waarom ik deze periode zo mooi vind. Afgelopen weken zijn alle zomervogels teruggekeerd in ons land en met een beetje zonnig weer hoor je ze allemaal. Van fitis tot tjiftjaf, van gekraagde roodstaart tot bonte vliegenvanger en van boerenzwaluw tot koekoek. Terwijl ik fiets met aan beide kanten heidegebied, kan ik het niet laten om continu om me heen te kijken en goed te luisteren. Ondanks mijn e-bike word ik door alles en iedereen ingehaald, maar ik wil niets missen van wat er te zien en te horen is. 

KLEINE ROOFVOGEL Vanuit mijn ooghoek zie ik een vogel ter grootte van een kauw in een kaal struikje zitten. Soms weet je dan ondanks de grote afstand direct wat het is. Het zal een soort gevoel zijn in combinatie met enige kennis, waardoor je weet wat je waar en op welk moment kunt aantreffen. Het kan niet anders dan een boomvalk zijn. Een kleine roofvogel met grijze rug, gestreepte borst, een wit zwarte kop en een mooie oranje broek. Een prachtige vogel, die ook ik niet vaak zie.
Ik stap af en ga aan de kant van de weg zitten. De vogel zit op bijna honderd meter afstand en zo kan ik rustig wat foto’s maken en genieten. Heerlijk, die meivakantie!

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht basisonderwijs. Zijn column verschijnt tweewekelijks. Reacties en/of tips zijn welkom. Mail naar ede.stad@bdu.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie