De jubilerende Jac. Gazenbeekstichting wil voorkomen dat moeflons uit Nederland verdwijnen.
De jubilerende Jac. Gazenbeekstichting wil voorkomen dat moeflons uit Nederland verdwijnen. Louis Fraanje

Jac. Gazenbeekstichting: ‘De moeflon moet blijven’

23 mei 2021 om 10:22 Natuur en milieu

LUNTEREN De Jac. Gazenbeekstichting in Lunteren bestaat in 2021 dertig jaar. ,,Dit jaar is er geen ruimte voor grote feesten, maar wij willen toch een statement maken”, meldt voorzitter Louis Fraanje namens de stichting. ,,Wij plaatsen de moeflon in de kijker tijdens dit 30-jarig jubileum.’’

De aandacht voor de moeflon in 2021 is volgens Fraanje noodzakelijk, ,,omdat dit prachtige en zeker ook nuttige zoogdier dreigt te verdwijnen van onze Veluwe. Het leek de stichting goed om in dit jubileumjaar extra aandacht te besteden aan de moeflon. Eigenlijk wil de stichting nog een stapje verder gaan en de moeflon uitroepen tot ‘Mooiste zoogdier van de Veluwe’.” De belangrijkste leefgebieden van deze wilde schapen zijn nationaal park De Hoge Veluwe en natuurgebied Wekeromse Zand.

ONDERGANG ,,De keuze van de Jac. Gazenbeekstichting om de moeflon uit te roepen tot het mooiste zoogdier van de Veluwe, is niet zomaar genomen. Wij proberen hiermee ook de moeflon te redden van de ondergang. Eerst was het destijds staatssecretaris Gabor die het damhert en de moeflon wilde verbieden, omdat het exoten waren, toen de PVV in Gelderland en nu ook de Zoogdiervereniging”, aldus Fraanje.

Hij vervolgt: ,,Maar wat ons betreft is de maat vol. De moeflon geeft geen overlast en is nuttig. Bovendien, het zal toch een keer tijd worden dat de bewoners op de Veluwe zelf bepalen wat ze daar wel en niet kunnen hebben? Niet de ambtenaren in Den Haag of zogenaamde zelfbenoemde ‘deskundigen’ die roepen: ‘De wolf erin en de moeflon eruit’. Dat toevallig een wolf langs komt, is geen reden om het oerschaap de moeflon te verbieden!

KONINKLIJKE WEG Fraanje benadrukt dat de Jac. Gazenbeekstichting geen actieclub is: ,,Wij doen alles via de ‘koninklijke weg’ en op een nette manier, maar we willen wel een statement maken, zodat iedereen op de Veluwe snapt dat derden bezig zijn hun leefomgeving te bepalen, terwijl ze er niet eens wonen.  Stel dat men zijn zin krijgt en het oerschaap de moeflon verdwijnt in Nederland? Wat of wie volgt?

VERBLIJFSVERGUNNNG ,,Deze prachtige en vooral ook nuttige dieren lopen hier al zo’n honderd jaar, daarom heeft dit ook totaal niets met het tegenwoordig zo vaak gebruikte modewoord ‘rewilding’ te maken’’, stelt Fraanje. ,,Dit dier is helemaal ingeburgerd op onze Veluwe. En… heeft zijn verblijfsvergunning - op velerlei fronten - al dubbel en dwars verdiend, dus alleen al daarom moet hij blijven. Wij als stichting vinden dan ook dat alles in het werk gesteld moet worden om deze prachtige dieren te behouden en in het bijzonder op de Veluwe’’, aldus de voorzitter van de Jac. Gazenbeekstichting.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie