,,Onlangs heb ik een hoekje van mijn tuin gevuld met plantjes die ik zelf kweek.''
,,Onlangs heb ik een hoekje van mijn tuin gevuld met plantjes die ik zelf kweek.'' Michael de Vries
Natuurcolumn

‘Leefomgeving in tuin voor tientallen insecten’

16 juni 2021 om 13:13 Natuur en milieu

EDE Wanneer ik door Ede fiets, heb ik altijd de neiging om te kijken hoe de tuinen van mensen eruit zien. Bij de één is het keurig netjes, bij de ander lijkt er al jaren niets aan gedaan te zijn en bij een derde is het een soort tussenweg. Ik kijk trouwens altijd door mijn ‘natuurbril’. Ik let niet zozeer op netjes of niet netjes, maar ik probeer het te bekijken vanuit natuurwaarde. Welke tuin is van zichzelf al een leefomgeving voor verschillende planten en dieren?

Michael de Vries

Bij veel tuinen zie ik nestkasten hangen, maar de tuin eromheen nodigt de vogels niet direct uit. Hoe goed mensen het ook bedoelen, een nestkast ophangen in een tuin vol tegels en schuttingen is toch niet ideaal. Een wat natuurlijkere tuin met verschillende schuilplekken en natuurlijk voedsel biedt de vogels veel meer.
In mijn eigen tuin zijn er bewust wat hoekjes waar de natuur haar gang mag gaan. De natuurlijke processen gaan daar vanzelf en verschillende dieren hebben de tuin weten te vinden. Van egels tot appelvinken en van bunzing tot ransuilen.

BIJEN EN WESPEN De afgelopen jaren is er van alles in de tuin gekomen. Sinds een paar jaar probeer ik ook de kleinste dieren in de tuin te helpen, de insecten. Mijn zelfgemaakte insectenhotels bieden nestgelegenheid voor verschillende soorten wilde bijen en wespen. Zodra er een hoekje vrijkomt in de tuin probeer ik het zo in te richten dat de natuur er beter van wordt.

VLINDERMIXEN Onlangs heb ik zo’n hoekje gevuld met plantjes die ik zelf kweek. Ongeveer een vierkante meter biedt op die manier een geschikte leefomgeving voor tientallen insecten. Het is een mix van verschillende soorten wilde planten. Kaasjeskruid, juffertje in ‘t groen, korenbloemen, zonnebloemen, klaver en nog veel meer. Er staan zelfs enkele plantjes bij waarvan ik niet weet wat het is. Ze komen uit vlinder- of bijenmixen, dus het zal vast wel iets moois opleveren.

Dat het met de natuur niet altijd goed gaat weten we, maar als iedereen in eigen tuin een klein beetje bijdraagt om de biodiversiteit te vergroten, kunnen we met z’n allen de natuur helpen. Soms hebben mensen geen idee wat er in hun tuin leeft of kán leven. Wellicht om zo, vlak voor de zomer, eens te starten om hier wat extra aandacht aan te besteden?

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht basisonderwijs. Zijn column verschijnt tweewekelijks. Reacties en/of tips zijn welkom. Mail naar ede.stad@bdu.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie