De gemeente heeft 2500 hectare bos en natuur in eigen beheer.
De gemeente heeft 2500 hectare bos en natuur in eigen beheer. BDUmedia

Aantal groene BOA’s in Ede gaat naar drie

14 juli 2021 om 19:57 Natuur en milieu

EDE Dankzij een door de VVD ingediend amendement (ondersteund door D66, SGP, DKE en GemeenteBelangen) gaan in het vervolg drie groene BOA’s in de gemeente Ede op pad om ,,minimaal noodzakelijk toezicht te verrichten.” Dat is meer dan een verdubbeling en ook nodig in een gemeente met 2500 hectare bos en natuur in eigen beheer. Dertig van de 37 aanwezige raadsleden stemden voor, alleen GroenLinks, Burgerbelangen en PvdA waren tegen. 

door Gerard van Wijk

Omdat Ede een groot areaal aan bos en natuur heeft is de aanvankelijke enige formatieplaats te weinig om structureel en adequaat te zorgen voor minimale handhaving en toezicht. Gehoopt wordt dat dit met drie BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) beter kan. Ook al omdat de verwachting is dat de toegenomen druk op bossen en natuur ook in de toekomst niet zal afnemen. Medio 2023 zou er een evaluatie moeten zijn of met de extra BOA het ,,gewenste positieve effect oplevert voor handhaving en toezicht in bos en natuur.”

ZWIJNENSTAL ,,Als ik de afgelopen maand niets had opgeruimd, was de Veluwe gewoon een bende of een zwijnenstal geworden”, aldus boswachter Lennard in het NOS Jeugdjournaal. Door corona was het nog drukker dan normaal in natuurgebieden en dat brengt problematische situaties met zich. ,,De drukte is slecht voor de natuur, vooral omdat veel mensen zich niet goed gedragen. Ze maken bijvoorbeeld vuurtjes en laten afval achter.” Ook in niet-corona tijden moeten nogal wat mensen op hun gedrag worden aangesproken in bos- en natuurgebieden.

BEWAPENING Groene BOA’s zijn belast met toezicht en handhaving van onder meer natuurwetgeving, het Wetboek van strafrecht en de Wegenverkeerswet 1994, in het landelijk gebied. Nederland telt circa 2500 groene BOA’s, waarvan dus binnenkort drie in de gemeente Ede. Van de 2500 zijn er 500 in dienst van particuliere werkgevers, zoals landgoedeigenaren, jagersverenigingen en hengelsportverenigingen. Een deel van de groene BOA’s functioneert op vrijwillige basis. In sommige delen van het land hebben zij te maken met toenemende agressie en geweld, door motorcrossers, stropers en (drugs)criminelen. Daarom zijn groene BOA’s, anders dan andere BOA’s, voorzien van verdedigingsmiddelen en bewapening.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie