Afbeelding
Gemeente Ede

‘CO2-uitstoot gemeentelijke organisatie vorig jaar met 13 procent gedaald’

23 september 2021 om 10:44 Natuur en milieu

EDE Om in 2050 energieneutraal te kunnen zijn, werkt de gemeente Ede aan een ambitieuze doelstelling voor haar eigen CO2-uitstoot: een vermindering van 15 procent in 2023. De uitstoot is volgens de gemeente in 2020 al met 13 procent gedaald. ,,Als we inwoners en ondernemers in de gemeente Ede willen aanzetten tot verandering, dan moet je je eigen ‘huis’ ook op orde hebben”, legt wethouder Geert Ritsema uit. 

De CO2-uitstoot van de gemeentelijke organisatie was in 2019 net zoveel als het jaarlijkse elektragebruik van bijna 2548 huishoudens. Dat is 4675 ton CO2-uitstoot. Dit is sinds eind 2020 teruggebracht naar 4076 ton. Deze besparing is vergelijkbaar met het jaarlijkse elektraverbruik van 326 huishoudens, aldus de gemeente.

‘OP KOERS’ ,,We hebben stevige doelstellingen geformuleerd om Ede energieneutraal te maken”, zegt wethouder Geert Ritsema. ,,Ik ben blij dat we goed op koers liggen om onze eerste doelstelling te behalen. We zitten in de kopgroep van Nederlandse gemeenten, want we zijn als twaalfde gemeente gecertificeerd op niveau 3 van de CO2-prestatieladder.”

Het thuiswerken vanwege de coronacrisis speelt een rol bij de kleinere footprint van de gemeente. Maar er waren volgens de gemeente ook een aantal ,,andere grote klappers” op het gebied van besparing. 

BESPARING Zo bracht energiemonitoring aan het licht dat warmte door een koelinstallatie werd weggekoeld in een gemeentelijk gebouw. De koelinstallatie staat sindsdien in de winter uit. Dit leverde een besparing op van 30.000 kuub gas. Daarnaast kwamen er onder meer nieuwe, duurzamere computers op de werkplekken, werd het Raadhuis aangesloten op het warmtenet, werd openbare verlichting vervangen door LED-lampen, werd het wagenpark verduurzaamd, en werden er zonnepanelen geplaatst. 

Ook dit jaar wil de gemeente een aantal maatregelen doorvoeren, zoals het ‘verledden’ van de binnenverlichting in gemeentelijke gebouwen, optimalisatie van liften en een duurzame dakrenovatie van het Raadhuis. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie