Een uitgestrekt heideveld aan de rand van het bos, ideaal leefgebied van de wolf.
Een uitgestrekt heideveld aan de rand van het bos, ideaal leefgebied van de wolf. Michael de Vries
Natuurcolumn

‘Discussie over wolf is prima, maar hou het bij feiten’

20 oktober 2021 om 11:18 Natuur en milieu

EDE Soms, heel soms, kan je een gevoel van schaamte hebben terwijl je er zelf niets mee te maken hebt. Het is schaamte voor het gedrag van je eigen soortgenoten: de mens.

Michael de Vries

Een jaar of zes geleden verschenen berichten in de media dat de eerste wolf zich weer op Nederlandse bodem had laten zien. Al jaren daarvoor naderden ze vanuit Duitsland onze grens en het was een kwestie van tijd voordat de wolf ons land weer als leefgebied zou zien.
Natuurliefhebbers vonden het geweldig, maar ook tegenstanders staken hun kop boven het maaiveld. De wolf zou een gevaar zijn. Ik weet niet hoe oud ik was toen ik besefte dat Roodkapje niet waar gebeurd was, maar kennelijk wisten veel volwassenen dat tientallen jaren later nog niet.

LEUGENS De afgelopen zes jaar nam het aantal wolven toe. Zo nu en dan verscheen een bericht over aangevallen schapen, maar gevaar voor mensen is er nooit geweest.
Steeds vaker verschenen op internet oproepen door tegenstanders om de wolf, die gewoon een beschermde diersoort is, af te schieten. Gek genoeg bleven dit soort teksten gewoon staan. Net als de leugens die er steevast bij werden vermeld.

GEDUMPT En nu, oktober 2021, hebben die berichten ertoe geleid dat door onwetendheid veel mensen een hekel hebben gekregen aan de wolf met als dieptepunt een illegaal doodgeschoten wolf. Waarschijnlijk is het dier na het doodschieten verplaatst en ergens anders gedumpt. Een strafbaar feit waar gevangenisstraf op staat.

Ik ga niet schrijven dat het een actie is geweest van een jager of van een boer. Ik noem het een actie van een crimineel. Bewust een wolf vermoorden en het dier ergens anders dumpen. Dapper hoor.

KINDEREN En de reacties in de media laten opnieuw zien waar het misgaat. Ook nu weer juichen veel mensen het toe dat een strafbaar feit gepleegd is en worden leugens geschreven. Zo zouden kinderen gevaar lopen, terwijl in tientallen jaren van wolven in West-Europa er nog nooit een kind is aangevallen.
Wolven zouden zijn uitgezet, terwijl daar totaal geen sprake van is. Alle schapen zouden worden gedood, terwijl wolven er zo’n driehonderd per jaar doden en de mens tweeduizend... per dag! Honden ook tientallen keer meer dan wolven overigens en de eigenaar van vee is zelf wettelijk verplicht het vee legaal te beschermen.

ANGST ZAAIEN Nederland zou te klein zijn voor wolven, terwijl uit wetenschappelijke schattingen gewoon blijkt dat er tientallen roedels kunnen leven. Ook zou men niet meer in het bos kunnen lopen volgens sommigen. Waarom niet? De autorit naar het bos vormt een groter gevaar dan de wolf.
Discussie voeren over de wolf is prima, maar laten we het bij feiten houden in plaats van bewust angst zaaien. En het eerlijke verhaal is dat de wolf geen enkel gevaar vormt. Het grootste, nietsontziende zoogdier is in ons land nog steeds de mens.

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht in het basisonderwijs. Zijn column verschijnt tweewekelijks. Reacties en/of tips zijn welkom. Mail naar ede.stad@bdu.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie