Ook in de Grift steeg de waterstand flink.
Ook in de Grift steeg de waterstand flink. Jan van den Brink

Waterpeil zakt weer geleidelijk na overvloedige regenval

22 februari 2022 om 13:27 Natuur en milieu

EDE Het waterpeil in het werkgebied van waterschap Vallei en Veluwe, waar ook Ede onder valt, is weer geleidelijk aan het dalen. ,,Gemiddeld staat het water nu 5 tot 15 cm lager, op sommige plekken is dat al 25 cm. We verwachten dat in de loop van woensdag het watersysteem op de meeste plekken zijn normale peil weer bereikt. In lager gelegen gebieden, zoals de polders, duurt dat doorgaans het langst”, laat het waterschap weten. 

,,Met de dalende waterstand verwachten we dat ook de overlast langzaam afneemt. Omdat de bodem volledig verzadigd is, duurt het nog wel enige tijd voordat het water overal voldoende is gezakt.” Het waterschap reguleert de daling van het water om schade aan het watersysteem te voorkomen. Een te snelle daling van het water kan bijvoorbeeld leiden tot instabiliteit van taluds bij sloten.

Grootschalige overlast heeft het waterschap naar eigen zeggen kunnen voorkomen. ,,Tegelijkertijd hebben sommige inwoners van ons gebied serieus hinder ondervonden van de vele regenval. Voor diegenen die dat treft, is dat heel vervelend. Het laat zien hoe belangrijk het is om te blijven werken aan een toekomstbestendig en klimaatrobuust watersysteem.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie