Tuincomplex De Breukerkamp bestaat 40 jaar. De fraaie tuin was vanwege dat bijzondere jubileum 'omgetoverd' tot  feestterrein.
Tuincomplex De Breukerkamp bestaat 40 jaar. De fraaie tuin was vanwege dat bijzondere jubileum 'omgetoverd' tot feestterrein. Peter Michielsen

Tuincomplex Breukerkamp bestaat 40 jaar: ‘Het is echt mijn geesteskindje’

1 juli 2022 om 09:40 Natuur en milieu

BENNEKOM Tuinieren, voor de een ‘een must’ en voor de ander zijn lust en zijn leven. De leden van Tuincomplex De Breukerkamp behoren zeker tot die laatste categorie. ‘Hun’ vereniging vierde zaterdag het 40-jarig bestaan. Die bijzondere mijlpaal werd door de leden gevierd met een gezellige middag, gevuld met onder andere Oudhollandse spelen en afgesloten met een barbecue. Uiteraard was ook Arie Teunissen van de partij, hij is al vanaf de oprichting in 1982 een meer dan betrokken lid, die zijn tuin als zijn geesteskindje beschouwd.

door Dick Martens

De leden die de tuinen van de Breukerkamp bewerken, zijn allen lid van de Vereniging van Amateur Tuinders in Ede, kortweg VAT-Ede genoemd. In de winter van 1982 maakten de toekomstige medetuinders tijdens een voorlichtingsbijeenkomst in de Meerpaal in Ede, kennis met elkaar. In dat voorjaar werd het tuincomplex geheel op kosten van de vereniging, met behulp van de toekomstige leden van het complex West-Breukelderweg, ingericht. 

WONINGBOUW ,,De nieuwe Breukerkamp werd half maart 2002 in gebruik genomen en is het derde Bennekomse VAT tuincomplex sinds 1982”, legt Teunissen uit. ,,De reden van onze diverse verhuizingen was, dat er telkens weer plaatsgemaakt moest worden voor woningbouw. Uiteindelijk ben ik zelf rondjes gaan rijden om een geschikte locatie te vinden. Ik vond er een stuk of zeven, ook het complex waar we nu zitten.”

HELE JAAR ETEN Teunissen (74), die ook al tot Lid van Verdienste werd benoemd, haalt heel veel plezier uit het tuinieren op de Breukerkamp. ,,Ik ga er met plezier heen en kom ook met plezier weer terug. Ook mijn vrouw, die er een bloementuin heeft, heeft datzelfde gevoel. We zitten dan ook nooit zonder bloemen en eten eigenlijk het hele jaar uit onze tuin. Peulen, wortels, sla, blauwe bessen, peulen, alles staat erin. En hoe lekker is de smaak van de eerste nieuwe aardappels, daar kunnen wij dan echt van genieten. En bijvoorbeeld snijbonen, boerenkool en spinazie vriezen we in. Dan kunnen wij daar ‘s winters weer van eten.” 

SOCIALE CONTACTEN ,,Natuurlijk eten we ook wel eens een buitenlands gerecht of pasta hoor, maar toch wel heel veel uit de eigen tuin”, vervolgt Teunissen. ,,Het is heerlijk om daar bezig te zijn, het hele proces, van zaaien tot oogsten mee te maken. Ik ben er praktisch dagelijks, het is een soort geesteskindje geworden. De tuin heeft ook echt mijn leven verrijkt, mede door de sociale contacten die je er opdoet, maar ook door de bestuursfunctie die ik jarenlang heb bekleed. Ik heb er ook als redactielid van ons verenigingsblad De Kruiwagen leren omgaan met de computer en daar heb ik nog altijd profijt van. Zelfs toen ik herstelde van een rugoperatie was de tuin een soort medicijn voor mij, het tuinieren had eigenlijk gewoon een helende werking. Ik kan het dan ook iedereen aanraden. Mensen die belangstelling hebben zou ik dan ook willen verwijzen naar onze site: www.vat-ede.nl/breukerkamp. Als er geen tuinen vrij zijn kan men zich aanmelden voor de wachtlijst.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie