Waterschap Vallei en Veluwe aan het baggeren in de wijk Prinsenhof in Ede
Waterschap Vallei en Veluwe aan het baggeren in de wijk Prinsenhof in Ede Waterschap Vallei en Veluwe

Baggerklus in en om Ede is klaar

31 maart 2023 om 10:07 Natuur en milieu

EDE Het baggeren van watergangen en vijvers in Ede en omliggende kernen is eind maart afgerond. Waterschap Vallei en Veluwe en de gemeente Ede werkten sinds januari samen aan de schoonmaakklus. Dat laat Waterschap Vallei en Veluwe weten in een persbericht.

In Ede is gebaggerd in de wijk Veldhuizen. Daarna gebeurde dat in de kernen van Lunteren, Ederveen, Bennekom en Harskamp. Baggeren is het van de waterbodem verwijderen van slib. De baggerlagen bestaan voornamelijk uit bladresten en zand die in de loop der jaren naar de bodem zijn gezonken. ,,Het werk dat is uitgevoerd met schuifboten en graafmachines, was nodig om de waterkwaliteit te verbeteren en zodra er sprake is van te veel water, om water te kunnen afvoeren. Het verwijderde slib is met vrachtwagens getransporteerd naar verschillende baggerdepots in de regio’’, aldus Waterschap Vallei en Veluwe.

MINDER OVERLAST

,,Gemeente en waterschap kwamen overeen om in twee watergangen alleen bladpakket met een dikte tot 30 centimeter te verwijderen. Dat kon omdat daarmee voldoende ruimte is gecreëerd voor een goede waterkwaliteit en de waterafvoerfunctie. Het bijkomend voordeel daarvan is dat omwonenden minder overlast hebben ervaren.’’

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie