Afbeelding
Job Oldegbers

Dagenlang geen treinen van en naar Ede-Wageningen door laatste werkzaamheden nieuw station

9 februari 2024 om 21:00 Nieuwbouw Nieuw station Ede

EDE Goed opletten voor Edenaren die vaak met de trein vanaf Ede-Wageningen reizen of regelmatig in het stationsgebied eromheen komen. Met de opening van het nieuwe station in het vooruitzicht staan er een hoop werkzaamheden op de planning, waaronder een aantal dagen zonder treinen.

door Job Oldegbers

Op vrijdag 23 februari opent het gloednieuwe station Ede-Wageningen en dat zal voor de ruim 13.000 dagelijkse reizigers even wennen zijn. De fietsenstalling komt op een andere plek en natuurlijk verandert ook de entree richting de perrons.

NIEUWE FIETSTUNNEL

Aannemers van Spoorzone Ede leggen op dit moment op allerlei plekken rondom het station de laatste hand aan de omgeving. En daar gaan gebruikers wat van merken. Want hoewel het station eind deze maand open gaat, betekent dat niet dat de werkzaamheden klaar zijn. Want de fiets- en voetgangerstunnel waarmee je nú op het perron komt, gaat dicht zodra het nieuwe station geopend is. Op ongeveer dezelfde plek komt een nieuwe tunnel voor fiets- en voetgangers om de zuidkant van het spoor met de centrumzijde te verbinden.

WAARSCHUWINGSBORDEN

Deze week plaatste de gemeente al waarschuwingsborden met de aankondiging dat onder meer het Zuidplein en een deel van het fietspad langs het spoor (richting Veenendaal) voor meer dan een jaar gesloten zullen zijn. Werkzaamheden die al bezig zijn, zijn onder meer het sluiten en verplaatsen van de huidige fietsenstallingen bij het oude station.

BOUWTERREIN

Volgens de website van Spoorzone Ede worden het Noord- en Zuidplein vanaf 23 februari verder ingericht als ‘bouwterrein’. Het is de reden dat er zeker een jaar geen plek is voor fietsen. De terreinen zijn nodig om de nieuwe fiets- en voetgangerstunnel aan te leggen. Het is de bedoeling dat deze tunnel er in de zomer ligt. De drie onderdelen voor deze ‘Westtunnel’ liggen al klaar voor de Frisokazerne.

Om het station op 23 februari te kunnen openen rijden er van 20 februari 01.00 uur tot 23 februari 05.00 uur geen treinen van- en naar Ede-Wageningen. Volgens de gemeente is de treinvrije periode nodig om alle laatste werkzaamheden uit te voeren om het nieuwe station direct na deze periode te kunnen openen.

ONDUIDELIJKHEID AFLSUITING

Hoewel de huidige ‘oude’ reizigerstunnel nog in gebruik is in die periode, zullen de hellingbanen voor mindervaliden dat niet zijn. De werkzaamheden gaan in deze periode dagen nacht door. De gemeente kon vrijdag geen aanvullende vragen over de afsluiting van het Zuidplein en een deel van het fietspad beantwoorden. Het is (nog) niet duidelijk in hoeverre deze afsluiting impact heeft op omwonenden, ondernemers en welke alternatieve routes er voorfietsers zijn.

Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie