Winkelcentrum Lindenhorst is al jaren weg, maar op de plek is nog altijd geen nieuwbouw.
Winkelcentrum Lindenhorst is al jaren weg, maar op de plek is nog altijd geen nieuwbouw. Archief BDUmedia/Theo Beumer

Streep door bouwplan Veldhuizen

Nieuwbouw

EDE De omwonenden van de locatie van het vroegere winkelcentrum Lindenhorst in de wijk Veldhuizen, nu Vredehorst genoemd, moeten nog een tijdje geduld hebben. De plannen van een wooncollectief om daar een bouwplan te realiseren, gaan niet door. Wethouder Hester Veltman hoopt dat er zo snel mogelijk een nieuw plan komt.

Jan de Boer

Hoelang het allemaal nog gaat duren, weet de wethouder niet. Wel is het duidelijk dat het allemaal veel te lang duurt. Vanaf 2012 was men al bezig om een bouwplan te ontwikkelen. Bedoeld voor een doorsnede van de huidige buurtbewoners in Veldhuizen: Edenaren van verschillende klassen, achtergronden en culturen. Het moest een mix worden van onder meer (sociale) huurwoningen, koopwoningen, appartementen, studio's en eengezinswoningen.

IMPASSE Sinds de zomer van 2018 bevond het project Vredehorst zich in een impasse waar partijen met elkaar niet meer uit kwamen. Omwonenden ergeren zich er al lange tijd aan dat het terrein aan de Vredehorst er verpauperd uitziet. Hekken schermen het terrein af en het onkruid tiert er welig. Zij waren daarom van plan een dikke brief naar de gemeente Ede te sturen met de vraag waarom het allemaal zo lang duurt en wanneer er eindelijk gebouwd wordt op het terrein.

RECHTSZAAK De bewonersvereniging Vredehorst en Vredehorst BV waren de gezamenlijke partners en initiatiefnemers in het project. Uit de ontstane impasse en het tijdsverloop met steeds oplopende kosten is door de ontwikkelaar en aandeelhouder van Vredehorst BV de conclusie getrokken dat de Collectief Particulier Opdrachtgeverschap-variant (CPO) op het terrein aan de Vredehorst niet haalbaar is. 

Toen Vredehorst BV vond dat van de CPO-ontwikkeling moest worden afgezien, heeft de bewonersvereniging rond de zomer van 2018 beslag laten leggen op het terrein en een civiele rechtszaak aangespannen tegen Vredehorst BV. Uiteindelijk is in de zaak tegen Vredehorst BV een minnelijke regeling getroffen. De gesprekken die daarna met elkaar werden gevoerd, hebben vervolgens niet geleid tot een nieuwe impuls voor de CPO-variant.

NIEUW PLAN Vredehorst BV heeft daarom de gemeente gevraagd om mee te werken aan het realiseren van een nieuw plan van grondgebonden woningen. Ondanks dat het project met de beste intenties van start is gegaan, is volgens de gemeente in de afgelopen periode komen vast te staan dat de CPO-variant in financiële zin niet haalbaar is. ,,Dit heeft geleid tot een vertrouwensbreuk in de samenwerking. De gemeente is geen partij in deze samenwerking. Het belang van een snelle ontwikkeling op deze locatie - in het kader van leefbaarheid - geniet de voorkeur. Het afronden van deze periode en meewerken aan een snelle ontwikkeling van het alternatieve plan, 56 duurzame grondgebonden woningen in de vrije sector, huur of koop, is het enige alternatief."

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Gudo van Dronkelaar zit nog steeds op voetballen
PREMIUM
Afbeelding
SDS '55 hervat tweede competitiehelft met solide zege op VV Barneveld
PREMIUM
Afbeelding
Blauw Geel '55 verliest onnodig van ONA'53
advertentie