Van links naar rechts: Wethouder Peter de Pater, Evert Groeneveld (voorzitter Otterlo’s Belang) en Jos van der Panne (voorzitter Natuurlijk Otterlo).
Van links naar rechts: Wethouder Peter de Pater, Evert Groeneveld (voorzitter Otterlo’s Belang) en Jos van der Panne (voorzitter Natuurlijk Otterlo). Gemeente Ede

Zeventig woningen en een nieuw dorpshuis voor Otterlo

16 maart 2021 om 16:30 Nieuwbouw

OTTERLO Otterlo krijgt een nieuw multifunctioneel dorpshuis en circa zeventig nieuwe woningen op locaties aan de Sportlaan en Weversteeg. De locatie Onderlangs blijft onbebouwd en krijgt de bestemming natuur. Dat hebben Otterlo’s Belang, de Stichting Natuurlijk Otterlo en de gemeente Ede afgesproken in een intentieovereenkomst. Met deze overeenstemming kan verder gewerkt worden aan de bouw van woningen en versterking van belangrijke natuurwaarden.

Otterlo’s Belang-voorzitter Evert Groeneveld is blij met de overeenstemming: ,,Otterlo wacht al jaren op woningbouw en een nieuwe accommodatie voor binnensport. Het is voor de leefbaarheid in ons mooie dorp van belang dat we daar nu snel mee aan de slag gaan. Deze stap is daarvoor heel belangrijk.”

Ook Natuurlijk Otterlo is tevreden, aldus voorzitter Jos van der Panne: ,,Wij zeggen nu ja tegen deze plannen, omdat de bouw natuurinclusief is en tegelijkertijd in de directe omgeving de natuurwaarden versterkt worden. Precies wat bij Otterlo past. Wij zijn blij dat zowel op de locatie Onderlangs als bij de nieuwbouw de biodiversiteit bevorderd wordt.”

STIKSTOF Voor de bouw van de woningen en het dorpshuis is gekeken naar de uitstoot van stikstof. De uitstoot gaat tijdens de bouwfase en de gebruiksfase naar verwachting klein zijn. Door de ligging van het project dicht tegen het Natura2000-gebied Veluwe is de impact groot. Gemeente Ede gaat aan de slag met de stikstofrechten in de directe omgeving, zodra de provincie Gelderland dit mogelijk maakt. Hiervoor is boerderij De Houtkamp uit Otterlo in beeld: de gesprekken met de familie Van Omme en hun adviseur lopen al en zijn volgens de gemeente Ede constructief. Op deze wijze is er ruim voldoende mogelijkheid om uiteindelijk minder stikstof in de natuur uit te stoten.

BESTEMMINGSPLAN De gemeente gaat aan de slag met een bestemmingsplan voor alle ontwikkelingen. Tegelijk wordt samen met partijen uit het dorp gekeken hoe de natuur in en om Otterlo versterkt kan worden. Eind van het jaar moet het bestemmingsplan vastgesteld zijn, zodat in 2022 de schop in de grond kan. Wethouder Peter de Pater: ,,Als gemeente kiezen we graag voor dit plan, de samenwerking met partijen uit Otterlo heeft resultaat gehad. We moeten daarbij genoegen nemen met minder financiële opbrengst. Daarover moet ik nog wel met de gemeenteraad in gesprek, die heeft het laatste woord hierover.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie