,,Een ideale oplossing voor het toenemende aantal daklozen is ook in Ede steeds moeilijker.''
,,Een ideale oplossing voor het toenemende aantal daklozen is ook in Ede steeds moeilijker.'' Pixabay
Column

Over opvang daklozen en recreatiewoningen in Otterlo

4 november 2020 om 10:50 Opinie

OTTERLO/EDE Afgelopen week werd ik gebeld door de gemeente Ede. Of ik als mede-eigenaar van een vakantieparkje in Otterlo een oplossing wist voor het Edese daklozenprobleem.

Jos van der Panne

Dit ‘daklozenprobleem’ ontstond na sluiting van de Edese noodopvang voor daklozen. Sindsdien verblijven deze mensen veelal buiten in tentjes in de bossen. De Edese gemeenteraad vindt dat dit niet kan en nam een motie aan die er bij het college van burgemeester en wethouders op aandringt met spoed voor een oplossing te zorgen.
Er wordt aan gewerkt, stelde het college, ,,we onderzoeken 19 mogelijke locaties’’. Sinds de motie wordt er echter nog harder aan gewerkt, was de indruk die ik kreeg van de betrokken ambtenaar die met mij wilde overleggen over de vraag of ons vakantieparkje een oplossing kon bieden.

HUISJE IN HET BOS Al snel was de ambtenaar en mij duidelijk dat een huisje in het bos op een vakantiepark in Otterlo, dat ook dagbesteding biedt aan verstandelijk beperkte mensen, niet de meest ideale oplossing biedt voor het Edese daklozenprobleem.

Ondanks die conclusie overviel mij toch een nimby(not in my backyard)-gevoel. Want wanneer is het wel ideaal? Een eerdere opvang in een wijk wijst men nu bijvoorbeeld af omdat het om een kinderrijke wijk ging. Daarbij betekent het toenemende aantal daklozen in Nederland (in tien jaar een verdubbeling naar 40.000 mensen) dat een ideale oplossing vinden steeds moeilijker wordt. Een Ede en ook Otterlo overstijgend maatschappelijk probleem dus, met zijn oorzaken in onder meer te weinig plekken in de psychiatrische opvang, onvoldoende bijstand, een te flexibele arbeidsmarkt en te weinig goedkope woningen.

VIJFTIG WONINGEN Te weinig goedkope woningen zeg ik? Dat is ook in Otterlo een bekend probleem, onder meer veroorzaakt door verkeerde keuzes in het verleden, de aanwezigheid van veel kwetsbare natuur en te veel stikstof. Verbazing dan ook alom in Otterlo toen onlangs bekend werd dat er vijftig nieuwe recreatiewoningen komen op recreatiepark De Lindehof in Otterlo.
Voor de Otterloër is dit bijkans niet meer te volgen. Aan de zuidkant wordt Otterlo al vol gebouwd met recreatiewoningen. Nu komen er nog eens vijftig recreatiewoningen bij, terwijl het bouwen van gewone woningen problematisch is. Hoe kan dat? Is dit wat Otterlo nodig heeft? Kan het anders?

DEAL Om met de eerste vraag te beginnen, dat het kan, komt doordat er een deal is tussen de gemeente Ede en De Lindehof. De ondernemer van De Lindehof zag het indertijd namelijk niet zitten dat sportpark Kastanjebos naast het recreatiepark werd aangelegd en vocht dit juridisch aan met een goede kans dat hij het sportpark tegen kon houden. Hij staakte echter het verzet na toenemende sociale druk vanuit het dorp Otterlo en in ruil voor de toezegging dat hij vijftig recreatiewoningen mocht bouwen.

Zijn die recreatiewoningen nodig? Nee, de recreatiewoningen zullen ongetwijfeld als warme broodjes over de toonbank gaan, maar het zal de recreatiedruk in Otterlo zeker verhogen. Wat dit betekent voor de woningbouwplannen in Otterlo is nog ongewis, maar dat het niet helpt. is wel zeker.

Of het anders kan? Dat zou je zeggen. Want waarom is er geen plek voor daklozen, wel een plek voor dure recreatiewoningen die als tweede woning gebruikt worden en nauwelijks plek voor sociale woningbouw? Dat kan niet alleen anders, dat moet anders.

Jos van der Panne is columnist van EdeDorp.nl, een platform voor kritische bewoners. Ede Stad.nl plaatst geregeld columns van EdeDorp.nl om het lokale debat te stimuleren. Reageren? Mail naar ede.stad@bdu.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie