CHE-studenten hoeven zich volgens de gemeente Ede geen zorgen te maken over huisvesting.
CHE-studenten hoeven zich volgens de gemeente Ede geen zorgen te maken over huisvesting. Christelijke Hogeschool Ede
Bureau Spotlight

Toekomst Edese woningmarkt studenten onduidelijk

19 februari 2020 om 15:00 Onderwijs

EDE Ede zet zich sinds 2019 actief in om Wageningen te helpen met de groeiende studentenstroom. Over een aantal jaren wil de gemeente bijspringen op het gebied van studentenhuisvesting. Wat zijn de plannen? Bureau Spotlight zoekt het uit.

Fleur Bubbert

Het aantal studenten op de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) groeide in studiejaar 2018-2019 met liefst 25 procent, voornamelijk door de nieuwe opleiding hbo-ICT en een aantal nieuwe deeltijdopleidingen. Toch lijkt het voorbij met de groei van de CHE: de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting verwacht tot studiejaar 2026-2027 een krimp van 22 procent in aantallen studenten. Dat gaat gepaard met een krimp van 10 procent uitwonende studenten in Ede. 

Het aantal CHE-studenten dat in Ede komt wonen neemt af door bijvoorbeeld de invoering van het leenstelsel. Tegelijkertijd komen er meer studenten van de Wageningen Universiteit (WUR) in Ede wonen vanwege de krapte op de Wageningse studentenwoningmarkt.

De landelijke prognose is dat de toename van Wageningse studenten niet leidt tot een tekort aan kamers in Ede, maar dat deze in totaal juist met 10 procent afneemt tot studiejaar 2026-2027. Toch wil Ede meer studentenhuisvesting realiseren. Wageningen kan door de aldoor groeiende universiteit op den duur niet meer zelf alle studenten opvangen en kijkt nu naar Ede voor hulp. 

DE PLANNEN In 2013 zijn drie studentenflats op de Kenniscampus in het zuiden van Ede gebouwd, vlakbij de CHE. Een locatieonderzoek van de gemeente moet duidelijkheid geven over mogelijke plaatsen voor de bouw van extra studentenkamers. Maar vanwege de landelijke prognose is het de vraag in hoeverre dit nodig is, omdat de voorspelling nu is dat het aantal CHE-studenten dat in Ede komt wonen harder afneemt dan de toename van WUR-studenten in Ede.

De gemeente Ede bereidt zich desondanks voor op een groei van het aantal studenten dat vanuit Wageningen in de stad wil komen wonen, omdat de gemeenten Ede en Wageningen samen met de WUR en studentenhuisvester Idealis vanuit een eigen prognose toch een toename van het aantal uitwonende studenten in Ede verwachten. Waar Ede voorheen slechts meekeek met de plannen van Wageningen op het gebied van studentenhuisvesting, is de gemeente sinds 2019 actief betrokken. 

,,Het locatieonderzoek is een manier om te anticiperen op iets wat we denken dat er gaat gebeuren op de termijn van vijf tot zeven jaar'', vertelt Dion Thielen, beleidsadviseur wonen en economie bij gemeente Ede. ,,Met de procedure, het bouwen en de omgevingsdialoog ben je zo een aantal jaren verder. Het is zaak om op tijd te beginnen.Met name ten zuiden van Ede worden veel studenten gehuisvest.”

Vanwege het treinstation en de relatief korte afstand tot de campus van Wageningen lijken het zuiden van Ede en Bennekom een interessante omgeving voor studentenhuisvesting. Het centrum van Ede lijkt daarentegen geen optie. ,,Dat is zo ver weg van de Wageningse campus dat studenten naar Wageningen verhuizen zodra ze daar iets kunnen vinden”, zegt wethouder wonen Lex Hoefsloot. ,,Daar zit geen verdienmodel in, want dan heb je veel leegstand.”

ONZEKERHEID Hoewel al een locatieonderzoek wordt uitgevoerd, is nog niet bekend of de gemeente Ede überhaupt instemt met het plan om extra huisvesting te realiseren voor WUR-studenten. Wethouder Hoefsloot is hier positief over, maar weet ook dat er leden van het college zijn die liever niet meer studenten naar Ede zien verhuizen. Het college heeft hier nog geen definitief standpunt over ingenomen. 

Of er uiteindelijk extra studentenhuisvesting gaat komen, is dus nog de vraag. Ook is nog onbekend om hoeveel studentenwoningen het zal gaan en op welke termijn deze gerealiseerd moeten worden. Studentenhuisvester Idealis hoopt in ieder geval in studiejaar 2024-2025 één locatie te realiseren in Ede. Hoewel Ede zich dus voorbereidt op een toename van studenten, zijn de plannen nog vaag en is het met de prognose in het achterhoofd nog onduidelijk of de bouw van meer studentenkamers wel echt nodig is.

Ook kunnen de stikstofregels nog roet in het eten gooien, want Ede grenst aan een groot Natura 2000-gebied: de Veluwe. Daar moet in de bouw rekening mee gehouden worden. ,,Er zijn allerlei woningbouwprojecten die vertraging oplopen. We zitten met zijn allen te wachten tot de regering eruit is en welke maatregelen ze specifiek gaan nemen”, zegt Hoefsloot. Het is wat dat betreft een spannende tijd voor de bouw. Toch overheerst bij de wethouder het vertrouwen in een oplossing voor de toekomst en gaan de voorbereidingen op de studentenstroom gewoon door. 

CHE BELANGRIJKST CHE-studenten hoeven zich geen zorgen te maken, stellen Thielen en Hoefsloot. Mocht onverhoopt toch kamerkrapte ontstaan, dan blijven hun woonbelangen belangrijk. ,,Als studenten van de CHE aangeven dat ze heel graag op kamers willen in Ede, dan gaan wij ons best doen om dat te faciliteren. De CHE hoort gewoon in alle opzichten bij Ede”, aldus Hoefsloot.

Wageningse studenten mogen deze studenten niet 'verdrukken'. Maar er zijn geen directe afspraken gemaakt met studentenhuisvester Idealis over bijvoorbeeld voorrang voor CHE-studenten en het belang van hun toegang tot de woningmarkt, dus een garantie op een kamer hebben de CHE-studenten (nog) niet.

Fleur Bubbert doet voor Bureau Spotlight onderzoek naar woningnood onder studenten in Ede en Wageningen. Heb jij vragen, tips of wil je reageren? Stuur dan een mail naar bureau@bureauspotlight.nl. Bureau Spotlight, lokale onderzoeksjournalistiek in de regio Foodvalley, is een samenwerking van BDUmedia, Omroep Ede en de School voor Journalistiek in Ede. Mede mogelijk dankzij subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie