Afbeelding
Pixabay

Klimaatinstallatie Wilhelminaschool in Bennekom wordt vervangen na klachten

4 mei 2020 om 15:33 Onderwijs

BENNEKOM Gebouw Collage aan de Hogeweg in Bennekom krijgt een nieuwe binnenklimaatinstallatie. Naar verwachting zal de grootste gebruiker van het gebouw, de Wilhelminaschool, dan voortaan zijn voorzien van voldoende frisse lucht. Daar ontbreekt het namelijk al vanaf de oplevering van Collage, in 2010, aan. Bouwheer was de Stichting Christelijk Schoolonderwijs Ede. De gemeente steekt 137.140 euro in de nieuwe klimaatinstallatie.

Gerard van Wijk

Behalve de school, die dit schooljaar begon met elf groepen en die 18 leerkrachten telt, geeft Collage huisvesting aan een peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang, muziekschool, sociaal-cultureel werk en een bibliotheek. 

WARMERE ZOMERS ,,Vanaf de oplevering heeft de Wilhelminaschool klachten gehad over de werking van de binnenklimaatinstallatie en onvoldoende frisse lucht. Aanvullend speelt een rol dat sprake is van warmere zomers, waardoor de vraag naar koeling van gebouwen door gebruikers toeneemt. Deze trend is breed waarneembaar, zowel in Ede als landelijk”, schrijft het college aan de gemeenteraad. Precies één jaar geleden heeft de gemeentelijke afdeling vastgoed de verantwoordelijkheid voor het beheer en onderhoud van Collage overgenomen.

NOODZAKELIJK Het wordt twijfelachtig genoemd ,,of de klimaatinstallatie van het gebouw is geleverd met de oorspronkelijk uitgevraagde en opgedragen prestaties.” Ook het onderhoud van de klimaatinstallatie heeft te wensen overgelaten. Daardoor is vervanging noodzakelijk. De investering draagt volgens het college bij aan een onderwijsvoorziening die voldoet aan de huidige eisen voor frisse scholen op het niveau van nieuwbouw. ,,Een goed binnenklimaat draagt bij aan een gezonde werk- en leeromgeving voor leerkrachten en leerlingen.” 

Opgemerkt wordt dat het vraagstuk van het toepassen van koeling in een gebouw dat mede in gebruik is bij het onderwijs maakt dat ,,het vraagstuk zich direct uitstrekt tot alle overige schoolgebouwen waarbij te zijner tijd vernieuwing aan de orde is.” 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie