Afbeelding
AM

Hoge instroom in Ede van buiten de regio blijft

30 april 2020 om 15:34 Nieuwbouw

EDE De bouwproductie is vorig jaar in Ede bovengemiddeld geweest. ,,De toegenomen druk op de woningmarkt in de Randstad en de gunstige ligging van Ede hebben wederom geleid tot een hoge instroom van buiten de regio, dit is ook voor 2019 mede bepalend geweest voor de omvang van de productie.” Het is één van de conclusies uit de nota woningbouwproductie 2019.

Gerard van Wijk

In de nieuwbouw zijn 821 woningen gereed gekomen. In Ede-Stad zijn dat er 678 en in de dorpen van de gemeente 143. Het gaat in totaal om 383 gemeentelijke exploitaties en 438 particuliere exploitaties. ,,Het merendeel heeft plaatsgevonden in Ede-Stad, met name binnen de projecten Kazerneterreinen, Kernhem en Enka. Daarnaast heeft afronding van de Uitvindersbuurt plaatsgevonden. In de overige kernen is de productie gestaag toegenomen. Grootste toename heeft plaatsgevonden in de kern Lunteren. In de dorpen zien we vooral gereed meldingen van particuliere woningen.”

TOEVOEGINGEN Vorig jaar is twaalf procent van de gereed gemelde woningen gerealiseerd in het segment goedkope huur (tot 651 euro) en betaalde koop (tot 185.000 euro).Van de 94 betaalbare woningen vallen er 78 binnen de categorie sociale huur, ofwel tien procent van het totaal aantal gereed meldingen. In de afgelopen tien jaar is tachtig procent van de sociale huur opgeleverd door de corporaties en twintig procent door marktpartijen of particulieren. Het aandeel dure koopwoningen (hoger dan 260.000 euro) heeft vorig jaar met 58 procent de meeste toevoegingen opgeleverd.

De meeste nieuwbouwwoningen (185) zijn gereed gekomen op de Kazerneterreinen, gevolgd door het Enka-terrein (136). In Bennekom kwamen er met name woningen bij de Halderhof/Beringhem en in Lunteren ging het om twintig woningen. Er kwamen ook een aantal woningen gereed in De Klomp,Ederveen, Harskamp, Otterlo en Wekerom.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie