Afbeelding
Pixabay

Mogelijk aanbod gedeeltelijke schooldagen in Ede

9 november 2020 om 16:14 Onderwijs

EDE Er komt mogelijk een aanbod voor een groep kinderen ,,die waarschijnlijk beter floreert bij gedeeltelijke schooldagen.” Dat blijkt uit een memo stand van zaken jeugdhulp van het Edese college. De aanmeldingen bij het Centrum voor Jeugd en gezin (CJG) lopen weer behoorlijk op. ,,Opvallend is dat vooral leerlingen met een speciale behoefte het moeilijker vinden om weer naar school te gaan. Het digitale onderwijs en zelfstandig werken paste juist goed bij hen.”

Er is vaak sprake van overprikkeling. Het ritme van vroeg opstaan, naar school gaan en daarna nog huiswerk maken, levert een gevoel van minder welbevinden op, blijkt uit de memo. ,,Dit betreft veelal leerlingen die hoogbegaafd zijn, maar ook leerlingen met aan autisme gerelateerde problematiek.”

OVERBELASTING ,,Kinderen gedijen best goed op de kleinschaligheid van school/vrije tijd en de beperkingen. De zorgen liggen bij de belastbaarheid van ouders tussen zorgen voor hun kind, werk en eigen vrije tijd. Dit gaat steeds meer door elkaar heen lopen, wat tot overbelasting van de ouders leidt.”

In het digitale overleg met de scholen wordt dit besproken. ,,Er worden acties op uitgezet. Het samenwerkingsverband Primair Onderwijs is aan het nadenken over een aanbod voor die groep die waarschijnlijk beter floreert bij gedeeltelijke schooldagen.”

DIGITAAL TREFFEN Overigens blijkt dat voor jonge kinderen en jeugdigen het elkaar digitaal treffen moeilijker is. ,,In deze gevallen wordt dan ook voornamelijk face-to-face-contact ingezet met inachtneming van alle maatregelen. Voor de jeugd die ouder dan 12 jaar oud is, is het elkaar digitaal treffen beter en wordt er kritisch gekeken naar de noodzakelijkheid van fysieke afspraken. De contacten met ouders en de cursussen/trainingen/workshops zijn allen omgezet naar digitaal.”

Voor de opvoedweek is de aanscherping van de maatregelen wel een grote domper geweest. ,,Veel geplande activiteiten voor ouders en kinderen moesten worden afgezegd. De digitale bijeenkomsten voor ouders zijn gelukkig doorgegaan en over het algemeen goed bezocht”, meldt het CJG.

PEUTERINLOOP In Veldhuizen/Kernhem is een aantal ouders, gestimuleerd door wijkwerkers, begonnen met een peuterinloop op het sport en speelcomplex 3-Essen. ,,Het is een peuteractiviteit geworden voor en door de inwoners, waar iedereen heel trots op is. Vanaf het begin loopt het storm met aanmeldingen en hoewel het pas na de zomervakantie gestart is, kan er nu al een tweede groep beginnen. Geweldig om te zien dat alle nationaliteiten samen komen bij deze peuterinloop, genaamd de mini 3-essen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie