Afbeelding
Ted Walker

Columnist Juko de Vries over de jonge lente: ‘Zelfs de mensen op straat worden daardoor milder, een welkome ontwikkeling’

10 april 2024 om 10:28 Opinie Columns Gijzeling in Ede

EDE Gewoon een wandeling door de omgeving maken. U doet het vast zelf ook wel eens. Nauwkeurig kijken hoe de lente zich momenteel aandient. Het uitbotten van de knoppen aan de bomen in je opnemen. Om te ontdekken dat alles weer langzaam overhelt van wintergrauw naar zacht lentegroen. De kleur die me het liefste is, omdat er zo’n rust van uit lijkt te gaan. Inmiddels hebben de eerste bomen al in hun bloesem gestaan. Die hebben hun mooiste tijd zelfs al weer achter de rug. Zo snel kan het dus gaan. 

In het straatbeeld zie je weer magnolia’s prachtig in bloei. Hun zacht zoete parfum dringt je neusgaten binnen wanneer je erlangs loopt. Dat is iets waar ik enorm blij van kan worden. Het sombere van de winter verdwijnt meer naar de achtergrond. Er komt weer kleur in het straatbeeld. Sneeuwklokjes en krokussen bloeien al een poosje. Op verschillende moestuinen is de grond voorbewerkt en hier en daar is er alweer voorzichtig ingezaaid. Kortom, het begin van een nieuw seizoen is er. Ede maakt zich klaar voor een mooie lente. 

HEFTIG

De klok is verzet dus alles loopt weer op tijd. Zelfs de mensen op straat worden milder en enthousiaster vanwege die aankomende lente. En dat is een welkome ontwikkeling, want onze wereld heeft nu eenmaal meer zachtheid nodig. Dat bleek maar weer toen Ede werd opgeschrikt door de heftige gebeurtenis op Stille Zaterdag. Wie is er niet van geschrokken. De tragiek van die ontwikkelingen zal niemand ontgaan zijn. Het was even wereldnieuws. Iedereen vond en vindt er wat van. 

VINGER WIJZEN

Het is zo makkelijk om dan met een vinger te gaan wijzen. Maar het is veel lastiger om een goed evenwicht te vinden in hoe hier mee om te gaan. Een verkeerd oordeel is immers sneller uitgesproken dan teruggenomen. Vaak met onnodige schade als gevolg. Geef alle betrokkenen de ruimte tot verwerken. 

Hoe verleidelijk het ook mag zijn, laten we proberen ons in te houden op de socials. 

Laten we er met elkaar voor zorgen dat de instanties hun werk in alle rust kunnen doen en laten we toch vooral het welzijn van elkaar voor ogen blijven houden. Ieder op zijn of haar plek in het Ede van vandaag. Want ook Ede kan meer zachtheid gebruiken. Niet alleen de jonge lente schreeuwt het ons toe.

door Juko de Vries

Meer columns op Ede Stad.nl lezen? Je vindt ze in dit dossier.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie