De gemeente Ede wil 'het verhaal van Hélène Kröller-Müller' exposeren in de voormalige Frisokazerne.
De gemeente Ede wil 'het verhaal van Hélène Kröller-Müller' exposeren in de voormalige Frisokazerne. ANP/Koen Suyk
Opinie

'Natuurlijke kunst zonder subsidie gemeente'

5 september 2019 om 06:05 Opinie

EDE Ik wreef nogmaals in mijn ogen, maar het stond er echt. 'Daar gaan we weer', dacht ik en zuchtte nog maar eens diep. Het 'World Art Center' op herhaling! Dat ging door mij heen toen ik een artikel in Ede Stad las. Daarin wordt een volgende poging aangekondigd om iets kunstzinnigs te gaan doen én waardoor er veel mensen naar Ede moeten gaan komen. Ik selecteer en citeer voor u een aantal quotes uit genoemde publicatie. Riemen vast, daar gaan we.

Jolmer Winkel

Het gemeentebestuur wil 'Het verhaal van Hélène Kröller-Müller' op een hoogwaardige manier exposeren in de linkervleugel van de voormalige Frisokazerne. ,,Burgemeester en wethouders staan unaniem achter dit plan", verzekert wethouder Hester Veltman. De inschatting is dat we elk jaar zo'n 80 á 90.000 bezoekers over de vloer kunnen krijgen.'' De gemeente heeft er intussen al 250.000 euro per jaar voor gereserveerd, vanaf 2021. De nieuwe invulling zou voorlopig zijn voor een duur van vijf jaar.

EIGEN BEURS Als onze burgemeester en al die wethouders werkelijk unaniem achter dit plan staan (kan ik mij niet voorstellen trouwens), dan moeten zij dit project dan ook maar uit eigen beurs gaan financieren. Kunnen ze een aardig zakcentje bijverdienen als straks die hordes toeristen zich naar Ede begeven om zich vol overgave aan 'Art & Food' te laven. Dat u en ik straks voor een dagje rust beter in Giethoorn terecht kunnen dan door in Ede te blijven. Maar u en ik begrijpen ook wel weer dat zoiets natuurlijk betaald moet gaan worden met gemeenschapsgeld.

Dat brengt mij dan ook bij de principiële vraag of het realiseren van zo'n plan wel de taak is van de lokale overheid? Laat dat maar over aan ondernemers, banken of investeringsmaatschappijen. Zien die ergens heil in, dan komt het heus wel van de grond. Zo niet, dan het plan gauw via het toilet naar de afvalwaterzuivering aan de Dwarsweg afvoeren.

Opmerkelijk is ook wel dat een wethouder van VVD-huize dit aanprijst! Want is dit verhaal wel allemaal zo liberaal? Ik dacht altijd dat men in die hoek voor een kleine overheid is die wat basiszaken voor de inwoners behartigt en het liefst de rest aan de (vrije) markt overlaat. Nou, zo'n kunstexpositie hoort volgens mij niet bij de primaire levensbehoeften, zoals goede woningbouw, infrastructuur, veiligheid en zorg (er zijn tekorten hoor!), om er maar eens een paar te noemen.

WARE KUNST Maar de VVD-wethouder deinst er blijkbaar niet voor terug om als ordinaire subsidieverstrekker in de kunstsector te willen fungeren. 250.000 euro per jaar gedeeld door 80.000 bezoekers is dus al iets meer dan 3 euro per entreekaartje.

Ik zou het ware kunst vinden als de gemeente Ede wegen vindt om veel mensen te trekken zonder dat daarvoor flink de portemonnee moet worden getrokken. We hebben tenslotte wonderschone natuur in overvloed!

Reageren? Mail naar ede.stad@bdu.nl. Meer columns op ededorp.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie