Burgemeester René Verhulst onthulde in juli een schildje met  gedragsregels voor horecazaken.
Burgemeester René Verhulst onthulde in juli een schildje met gedragsregels voor horecazaken. Ted Walker
OPINIE

'Discrimineert de Edese horeca?'

18 september 2019 om 12:00 Opinie

EDE 'Ga je nog uit vanavond? Misschien, maar niet naar het Museumplein. Ik word toch niet binnen gelaten.' Dit gesprekje tussen twee Edese jongeren kwam mij toevallig ter ore.

Jos van der Panne

Ik vroeg mij af waarom dat zo zou zijn en of het sowieso wel klopt dat deze jongere horecabedrijven aan het Museumplein in Ede niet binnenkomt. Nader ingewonnen informatie overtuigde mij ervan dat ongepast gedrag niet de reden kan zijn waarom deze persoon geweigerd zou worden. Je wilt er niet aan denken, maar dat de jongen een donkere huidskleur heeft, zal toch geen rol spelen?

Eerst maar eens verder geïnformeerd. Eén zwaluw maakt nog geen storm, wil ik maar zeggen. Een beetje rondvragen leverde meer getuigenissen op van jongens met een donkere huidskleur die zonder reden bij een Edese horecazaak werden geweigerd. In gezelschap van blanke jongens werden ze wel binnengelaten. In één geval spraken de jongens de portier erop aan en zeiden dat ze er melding van zouden maken bij de politie. De portier reageerde met de mededeling dat zij dat vooral moesten doen. Het zou wel betekenen dat ze dan helemaal niet meer binnen kwamen, vertelde hij erbij. Irritant, frustrerend en onacceptabel, het gedrag van deze portier.

GEDRAGSREGELS Is er dus discriminatie in de horeca? Laten we niet naïef zijn, het komt voor. In december vorig jaar werden bijvoorbeeld in Amsterdam nog enkele horecazaken bestraft vanwege discriminatie en een niet duidelijk transparant deurbeleid. Drie zaken kregen een brief, omdat zij hun toelatingsbeleid niet duidelijk maken bij de deur.

Juist van dat laatste hoeft in Ede geen sprake meer te zijn. Vrijdag 12 juli van dit jaar onthulde burgemeester René Verhulst bij café Harvest een schildje van Koninklijke Horeca Nederland Afdeling Ede. Daarop staan twaalf gedragsregels, variërend van 'Volg aanwijzingen van het personeel op, geen wapens of drugs, geen agressie of racisme, kleed u correct en geen ongewenste intimiteiten' .

Ruim vijftig horecabedrijven doen mee met de invoering van deze collectieve huis- en gedragsregels. Aanleiding is het project Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan. Daarin zetten horeca, politie, gemeente, bewoners en uitgaanspubliek zich gezamenlijk in voor een veilig en aantrekkelijk uitgaansleven in Ede. Positief natuurlijk, want wie is daar tegen?

MISSTANDEN In lokale media lees ik dat de horecaondernemers het erover eens zijn dat onacceptabel gedrag niet wordt getolereerd. En dat de kracht van de gedragsregels is dat ze voor iedereen gelden. Met andere woorden: deze regels gelden ook voor de horecaondernemers zelf.

Niemand mag dus discrimineren, ook de horecaondernemer niet. Gebeurt dit wel dan is voor degene die dit overkomt toch de beste weg dit wel te melden bij de politie, wat een portier ook zegt. De gemeente kan dan passend optreden. Wellicht kan het ook geen kwaad als de horecaondernemers met gemeente en een afvaardiging van jongeren om de tafel gaan zitten om gezamenlijk de gedragsregels te evalueren en misstanden te bespreken. Want iedereen zal het erover eens zijn: discriminatie op het Museumplein, dat hoort niet en dat mag niet.

Lees hier de reactie van Stichting Horecabelangen Ede Centrum.

Reageren? Mail naar ede.stad@bdu.nl. Meer columns op ededorp.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie