Oud-wethouder Marije Eleveld van de gemeente Ede.
Oud-wethouder Marije Eleveld van de gemeente Ede. Eigen foto
COLUMN

Oud-wethouder: 'Ede moet bruisen, maar vooral voor Edenaren'

21 oktober 2019 om 14:50 Opinie

EDE ,,Het besturen van een stad maakt je een ander mens, je krijgt er een soort van grootheidswaanzin van. Ede moest niet alleen bruisen voor de Edenaren, maar voor iedereen.'' Dat schrijft oud-wethouder Marije Eleveld in een column die ze maakte als gastschrijver van Ededorp.nl, een platform voor kritische Edenaren. Hieronder haar volledige bijdrage.

,,Het was de ruim tien jaar dat ik in de politiek zat mijn motto: 'Ede moet bruisen'. Als ik dan terugkijk op de afgelopen tien jaar, ben ik best trots. Er zijn diverse festivalletjes gekomen, de Heideweek is een groots evenement geworden, op cultureel vlak gebeurt veel, het Openluchttheater is nieuw leven ingeblazen (en hoe!) en laten we vooral de zondagsopening niet vergeten.

VERBAASD Mijn ouders kwamen drie jaar geleden terug in Ede nadat ze dertien jaar in het buitenland hadden gewoond. Ze waren heel verbaasd hoeveel er te doen is. Zij zijn gepensioneerd en genieten volop van alle culturele activiteiten. Van een expositie in Kernhem, Lazy Sunday in het Openluchttheater tot filmmiddagen in Cinemec (o sorry, ik bedoel natuurlijk Pathé).

GROOTHEIDSWAANZIN Nu ik inmiddels bijna drie jaar normale inwoner van Ede ben en me nauwelijks met politiek bemoei, realiseer ik me dat de politiek, en zeker het besturen van de stad, je ineens een ander mens maakt. Je krijgt er een soort van grootheidswaanzin van. Ede moest niet alleen bruisen voor de Edenaren, maar voor iedereen. We moesten de wereld naar Ede halen. Door grote landelijke evenementen en door een heus World Food Center. Ikzelf vond dit vooral van belang, omdat het ook zou zorgen voor werkgelegenheid. Grote bedrijven zouden Ede weten te vinden en zich hier vestigen. En dat is goed voor economisch Ede en ter voorkoming van de werkloosheid. Werk, werk, werk dus. Ik werd in het ideaalbeeld meegenomen, zo moet ik, met toch wel wat schaamrood op de kaken, erkennen.

GROOT GENOEG Nu, als 'gewone' inwoner van Ede snap ik daar eigenlijk niets meer van. Ede heeft altijd al lage werkloosheidscijfers. Er is voldoende werk in de regio voor de Edenaren. Meer werk zou alleen maar goed zijn als we groter zouden groeien. Maar waarom moet dat eigenlijk? Ede heeft toch een mooie schaal? En is het niet juist winst dat we aan alle kanten nog het groen in kunnen? Dát is de kwaliteit van Ede. Groot genoeg, zodat alle voorzieningen er zijn en niet té groot, zodat je op de markt, als je een visje haalt, nog gewoon bekenden tegen kunt komen.

ONDER DRUK Verdrietig word ik dus als ik hoor dat kleine evenementen als 'Muziek bij de buren', maar ook de geweldige initiatieven van het nieuwe popcentrum Astrant, onder druk staan, terwijl er door de gemeente fors geïnvesteerd wordt in evenementen als het NK Wielrennen en in de marketing van Ede voor buitenstaanders.

ADVIES Dus voor alle huidige politici en bestuurders het advies: richt je eerst op de mensen die hier al wonen, zorg dat het voor hen blijft bruisen. Er is zoveel moois opgebouwd de afgelopen jaren. Koester dat! En die buitenstaanders…, die komen al genoeg af op de mooie natuur van de Veluwe en het goede woon- en leefklimaat hier. Kijk maar eens op het kazerne- en Enka-terrein. Het zou me niet verbazen als de helft van de kopers daar niet uit Ede komt. Laat Ede bruisen en vergeet dan vooral de gewone Edenaar, zoals ik, niet.''

Reageren? Mail naar ede.stad@bdu.nl (met vermelding naam, adres en woonplaats). Meer columns op ededorp.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie