Afbeelding
Nando Eskes
Column

Sluit de winkels op zondag weer

29 september 2021 om 11:31 Opinie Gemeenteraadsverkiezingen 2022

EDE Over een klein half jaar zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Tijd om wat besluiten tegen het licht te houden. In 2018 kwam de huidige coalitie overeen dat de winkels in Bennekom voorlopig gesloten zouden blijven.

Nando Eskes

Van mij mag dat zo blijven. Sterker nog, sluit ook de winkels in Ede weer op zondag. Op 9 juli 2015 besloten de vrijheid-blijheid-partijen dat ook Ede zou capituleren voor het ongebreidelde kapitalisme. 

VROLIJKE DRAAI De bevolking van Ede was in meerderheid tegen de koopzondag. Maar, zo bedachten de blije partijen, de mensen in de ‘kom Ede’ waren nipt voor. Dat was een vrolijke draai. De VVD was ingenomen met deze slinkse uitleg van de referendumuitslag. In de dorpen blijven de winkels dicht, in de ‘stad’ mogen ze vanaf 12 uur open.

De partijen deden alsof de mensen in Ede Stad voor openstelling waren van alle winkels op elke zondag. Dat is niet zo. Er was geen meerderheid voor openstelling van alle winkels in Ede-Centrum. Daar was slechts 43 procent voor. Pas in combinatie met de mensen die de openstelling twaalf maal per jaar wilden, kwam dit getal op 57,5 procent. Ook Edese politieke partijen praten graag naar zichzelf toe. Waarom een referendum houden als je er niet naar luistert?

PLEITBEZORGERS PvdA, GroenLinks/PE en D66 stemden ook voor. Het zijn van die partijen die hun mond vol hebben over socialisme, zorg voor de arbeider en de kleine ondernemer. De grootste pleitbezorgers zijn de ‘arme’ supermarkten. Het zijn vooral de grote ketens die op zondag open zijn. Dat ligt de VVD wel. Nu, de eerste geluiden om de salarissen op zondag gelijk te trekken met de doordeweekse beloningen zijn al gehoord. 

GroenLinks is een partij voor duurzaamheid en milieu. Ik ben erg benieuwd hoe zij zich verhoudt tot het materialisme dat de koopzondag uitademt. En dan D66. De partij die het zo druk heeft met het klimaat. Klimaat redden = consuminderen.

RUST EN RUIMTE Mijn voorstel: Ede schaft de zondagsopenstelling af en kiest voor rust, ruimte en groen en minder vervuiling. Vier belangrijke waarden met weinig poeha. Politici winnen er niets mee. De tijd van ongebreideld de consument de ruimte geven is voorbij. 

De Edese burger is meer dan een consument en we moeten onszelf afvragen wat Ede ons waard is. Moet het de zoveelste koopgoot worden of gaan we voor een Edese identiteit?

Bronnen: De Gelderlander: Koopzondag verdeelt Bennekom
Trouw: Ede krijgt ondanks referendum toch een koopzondag
150702 - Initiatiefvoorstel “ Verordening Winkeltijden Ede 2015 ”. (zaaknummer 32471)  

Nando Eskes heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Reacties zijn welkom per mail via nando@eskesmedia.nl.

Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie