Albert Pluimers: 'Winkels moeten op zondag gesloten blijven'

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

EDE - Albert Pluimers is de lijsttrekker van de Gereformeerde Beginsel Partij (GBP), één van de nieuwkomers in Ede bij de gemeenteraadsverkiezingen. Samen met Henk Kok, de nummer twee van de GBP, werd Pluimers in 2012 als zittend raadslid uit de SGP-fractie gezet. Op verzoek van enkele ex-SGP'ers van de kiesvereniging Harskamp zijn Pluimers en Kok bereid zich te gaan inzetten voor de GBP.

door Jan de Boer

De partij gaat volgens het verkiezingsprogramma uit 'voor een Christelijke opdracht'. ,,In alle besluiten, geen enkele uitgezonderd, proberen wij Gods Woord daarnaast te leggen. En de Bijbelse normen op de besluiten los te laten. Ik zeg met nadruk dat proberen wij. Dat is best wel moeilijk, niet alle besluiten lenen zich daarvoor. Ook zijn er wel eens moeilijke besluiten waar het elkaar een beetje raakt. Bij ons geeft de principiële kant de doorslag. En de Bijbelse norm die de Heere van ons verlangt."

Op papier gaat de GBP van dezelfde beginselen uit als de SGP. ,,Alleen is in de afgelopen jaren bij de SGP iets anders gebleken." Pluimers wil niet hoog van de toren blazen, dat hij het allemaal beter weet. ,,Zo zitten wij niet in elkaar, zo hebben wij ook niet binnen de SGP geopereerd. Wij proberen de oude principes van de SGP, de onderlegger van ons verkiezingsprogramma als ook voor onze statuten, te handhaven. Die principes zien wij verwateren. Dat is een van de gronden geweest om de GBP op te richten."

,,Vanuit onze Christelijke opdracht willen wij de bevolking van Ede oproepen om 12 maart, een week voor de verkiezingen, de biddag te houden," vervolgt Albert Pluimers. ,,Voor een kerkelijk mens is dat een belangrijke dag. Je kunt het niet helemaal aan de kerk overlaten. Wij delen de visie dat het niet alleen in de kerk aanwezig moet zijn. Maar dat het goed is voor onze hele bevolking om een biddag te houden. Het maatschappelijke leven lag vroeger op deze dag grotendeels stil. Helaas zijn we dat een beetje kwijt. De biddagen worden gebruikt om de zonden van land en volk aan de genadetroon van de Heere te brengen."

De splitsing binnen de SGP is ontstaan door de afspraken, die werden gemaakt met de andere collegepartijen. ,,Die afspraken heeft de hele fractie ondertekend. Er zijn wel aantekeningen bij gemaakt. Als een afspraak tegen Gods Woord indruiste zouden wij de ruimte krijgen om principieel tegen te stemmen. Dat hebben we geen millimeter gehad."

Het GBP is er volgens Albert Pluimers niet mee bezig hoeveel raadszetels de partij zal halen. ,,We hopen dat we in iedere geval twee zetels krijgen. Dat is ons streven niet. In ons beginselprogramma staat dat ons hoofddoel is om Gods Woord tot meerdere erkenning in de raad te brengen. Het maakt niet uit hoeveel zetels je hebt, wel dat jouw geluid in de gemeenteraad te horen is."

Winkels moeten op zondag in de gemeente Ede gesloten blijven, vindt de Gereformeerde Beginsel Partij. ,,Dit staat onder hoogspanning door de uitspraak in de Tweede Kamer, dat iedere gemeente dat zelf mag gaan regelen. Een bedroevende uitspraak. We zijn er beducht voor dat dit wel eens in Ede kan gaan spelen. Dit speerpunt is voor ons onbespreekbaar."

Een ander speerpunt van de GBP is dat er niet bezuinigd mag worden op de basisvoorwaarden in de samenleving. ,,Een praktisch voorbeeld is dat je bij het beheer fysieke omgeving op de wegen en groenvoorziening heel veel geld kunt besparen. Dat doet de gemeente gelukkig ook. Maar wij vinden dat het een basisvoorziening is waar de gemeente niet verder aan mag komen. De volgende raad moet nog een keer tien miljoen euro bezuinigen. Van basisvoorzieningen moeten we vanaf blijven. Sport en cultuur zijn geen kerntaken van het bestuur. Dat is luxe en daar kun je echt op schrappen. Je moet in deze tijd keuzes maken, voor ons is het geen kerntaak van de gemeente."

Foto:

Albert Pluimers: ,,Bij ons geeft de principiële kant de doorslag."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie