Afbeelding
Nando Eskes
Column

Gemeentebelangen? Kortzichtige Belangen

19 januari 2022 om 12:38 Opinie

EDE Nog even en we mogen weer naar de stembus. Ede is al druk met de Stemwijzer. Liever bekijk ik de verkiezingsprogramma’s zelf en leg die ook naast die van 2018. 

Nando Eskes

Hoe een partij reageert op ontwikkelingen is belangrijk. En ere wie ere toekomt, de lokale partij Gemeentebelangen was er snel bij. Voor Sinterklaas al was hun programma gereed. SGP, CDA en Burgerbelangen moeten nog bevallen, met minder dan twee maanden te gaan. Kort dag. Maar Gemeentebelangen had het programma dus al snel klaar. Helaas heeft dat een ontluisterende verklaring. Er staat niet zoveel in. 

BIJ DE DAG Al 55 jaar weet Gemeentebelangen precies wat goed is voor Ede. Zij schrijven op wat de inwoners van Ede hen vertellen. Zodoende. Het programma gaat over van alles en nog wat, maar niet over de lange termijn. Blijkbaar leven de burgers van Ede bij de dag. Schrijft Mattheüs ook niet: ,,Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf?’’ Zo kun je het beste maar kortbij leven en zorgen. Een goed advies voor het dagelijks leven, ook en juist in tijden van nood en zorg. 

STANDPUNT.EDE Maar van een politieke partij mag je een reactie op actuele gebeurtenissen en een visie op lange termijnontwikkelingen verwachten. Beide ontbreken bij Gemeentebelangen. De partij herschikt hier en daar wat en vergeet belangrijke onderwerpen. Ook verandert er niet veel aan de visie of beter gezegd, het standpuntenlijstje. De wijzigingen op dat lijstje kan ik als volgt kwantificeren: er vallen 8 standpunten af en er komen er 12,5 bij. Zoals dat er een ‘tweede indoorzwembad’ moet komen (onderbouwing ontbreekt). En in 2018 was in het weekend genieten genoeg, nu moet het ook doordeweeks. 

HORECA Niets over corona, klimaatverandering, droogte, fijnstof, luchtventilatie op scholen. Wel aandacht voor de horeca: ‘mooie horeca’, ‘uiteraard horeca’, ‘goede ondersteunende horeca’. Dat is toch een beetje weird. 

Van zo’n 40 punten over duurzaamheid die ik tot nu toe uit de verkiezingsprogramma’s oppikte, komen er twee van Gemeentebelangen. Die gaan over afval en over hout- en skeletbouw. Niet noemenswaard. Het programma gaat vooral over de succesvolle burger, die feestend, actief (‘actieve senioren’) en veilig de tijd moet doorkomen. Met 55 jaar mag de Edese burger meer senioriteit verwachten. Voor nu is een betere naam voor GemeenteBelangen Ede: Kortzichtige Belangen Ede. Tijd om de hersens aan het werk te zetten, voor ze te oud worden. 

Bron: https://www.gemeentebelangen-ede.nl/nl/info/Programma

Nando Eskes heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Reacties zijn welkom per mail via nando@eskesmedia.nl.

Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie