Overvliegend Hercules C130-transportvliegtuig, zomer 2020.
Overvliegend Hercules C130-transportvliegtuig, zomer 2020. Nando Eskes
Column

Van Lelystad Airport naar Safariport

20 januari 2021 om 16:16 Opinie

EDE Te midden van de wegstervende herrie van een vallend kabinet, vergeten we bijna het weer opkomende lawaai van vliegtuigen. De luchtvaartlobby verzaakt zijn belangen niet. Druk zijn zakenmensen bezig straks weer veel vliegtuigen Nederland in en er weer uit te krijgen. Minister Cora van Nieuwenhuizen vertelde dat vliegtuigen nu rechte routes krijgen, zodat ze hoog vliegend weinig overlast veroorzaken. Zodra het vliegtuig een baan in zicht heeft, landt het pijlsnel en als gevolg daarvan is de overlast dus minimaal geworden.

Nando Eskes

Nederland leert dus niets. Straks kunnen mensen weer voor 25 euro op stap, omdat we dat nu eenmaal ‘verdienen’. Bij mij rijst dan altijd de vraag waar we dat op baseren. Zit er een bepaalde levensvisie of godsdienst achter? Is er toch een oppermacht die verdiensten uitdeelt? Is er ergens een morele wet die voorschrijft dat je bij een bepaalde hoeveelheid verbruikte levensenergie op vakantie ‘mag’ gaan voor 25 euro?

DRUK OP NATUUR We leven in Ede tegen de Veluwe aan. De druk op de natuur is levensgroot en uiteindelijk dodelijk. We ervaren dat nu dag aan dag, vanwege een virus dat rondwaart. Een virus waarvan het aannemelijk is dat het ontstaan is in een onnatuurlijke ontmoeting tussen mens en dier. Een virus wat zijn snelle verspreiding te danken heeft aan onder meer het massale vliegverkeer.

Onze groene omgeving staat onder grote druk. Boven het Edese Bos en de Ginkelse Heide vliegen geregeld oude Hercules-vliegtuigen. Dikke strepen smerige troep waaieren uit. Het lawaai is onontkoombaar en overweldigend. De inzet van helikopters en de oefeningen van jachtvliegtuigen doen daar nog een schepje bovenop.

De burgervliegtuigen vliegen straks ‘zó hoog dat je ze nauwelijks hoort’, zegt Van Nieuwenhuizen. Dat is niet waar hè. Ook vliegtuigen op 6000 en 8000 meter zijn hinderlijk, onderbreken gesprekken en doen je ‘s nachts ontwaken.

SAFARITOCHT Ik vraag onze luchtvaartwethouder Leon Meijer het volgende. Bemoei je met die rechte lijnen in de lucht. Zorg ervoor dat ze om de gemeente Ede heentrekken. We ervaren al overlast van Defensie. En voor zover dat niet kan, lobby voor de regel dat vliegtuigen niet ouder mogen zijn dan vijf jaar en voldoen aan de nieuwste geluids- en emissie-eisen.

Je wilt als gemeente Ede toch niet de toeristische kwaliteit van je omgeving onder druk zetten vanwege vakantiegangers naar het buitenland? Helaas denk ik met een economisch argument te moeten eindigen om overtuigend te kunnen zijn. O wacht, nog een wens: maak van Lelystad Airport een parkeerplaats met overstap naar stille bussen voor een safaritocht over de Veluwe of de Oostvaardersplassen.

Nando Eskes heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Reacties zijn welkom: nando@eskesmedia.nl.

Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie