Afbeelding
Joost van de Goot.

Vloerkleden voor de gevoelige neus

Overig

Vloerkleden prikkelen de zintuigen; ze geven je ogen de kost, voelen lekker aan en vallen bij vele goed in de smaak. Maar voor sommige mensen vormt het hebben van een vloerkleed een ware beproeving en levert het voornamelijk een kriebelende neus op. Ruim 1,7 miljoen Nederlanders denken er last van te hebben; een vloerkleedallergie.

,,Om hier gelijk nuance in aan te brengen, willen wij deze vorm van overgevoeligheid ontkrachten'' zegt Joost van der Goot. Als eigenaar van Volero, een webshop gespecialiseerd in vloerkleden, verteld hij ons dat de allergie 'm namelijk in de uitwerpselen van de zogenoemde huisstofmijt -en niet in het vloerkleed zélf- zit. ,,Het is wel zo dat de huisstofmijtdeeltjes waar zoveel mensen een onnavolgbare reeks aan niesaanvallen, eczeem of andere allergische reacties op hebben, zich het liefste nestelen op warme, lichtvochtige oppervlakten''. Hoogpolige vloerkleden zijn dus geen verstandige keuze? ,,Nee, dat klopt. Hoogpolige vloerkleden vormen een soort paradijs voor de stofdeeltjes, maar er zijn een aantal goede alternatieven!''.

[Synthetische vloerkleden nemen huisstofmijt niet op]
,,We hebben een aantal kleden die geschikt zijn voor mensen met overgevoeligheid. Vooral synthetische vloerkleden kunnen een goede optie zijn in het geval van allergieën''. Er zijn acryl vloerkleden, deze zijn verrassend zacht, onwijs soepel en lekker glad. Door de gladheid kan de huisstofmijt zich niet nestelen aan de vezels. De machinale productie van synthetische vloerkleden heeft de laatste jaren een enorme upgrade gehad. Synthetische materialen zoals plastic of polypropyleen kunnen tegenwoordig zo dun als garen gemaakt worden. Geweven in een vloerkleed voelt deze dus als een wollen vloerkleed.

[Natuurlijke materialen stoten stofdeeltjes af]
Maar ook natuurlijke materialen zoals sisal en jute vloerkleden zijn goede kanshebbers. ,,De vezels van beide materialen zijn zo strak in elkaar geweven, dat het vuil er als het ware bovenop blijft liggen''. Van deze vloerkleden kan je het huisstofmijt zo afzuigen, ook zijn jute en sisal vloerkleden hele stoere toevoegingen aan elk interieur. Katoenen vloerkleden met een platte pool zijn ook goede opties wanneer je huisstofmijt zo min mogelijk de kans wil geven. Daarnaast zijn deze licht en daardoor gemakkelijk uit te kloppen.

Er bestaan dus genoeg vloerkleden die gemakkelijk huismijtvrij gehouden kunnen worden, kijk maar eens rond in het assortiment van Volero, dé voerkledenwebshop van Nederland!

advertentie