Afbeelding
Robin van Lonkhuijsen

Gemeente Ede hanteert hoge toeristenbelasting

Overig

EDE Uit onderzoek van vakantievergelijker Vakanty.nl blijkt dat gemeente Ede een hogere toeristenbelasting hanteert dan het landelijk gemiddelde.

De logiesbelasting in Ede bedraagt 1.50 euro. Dat is 1.4 procent meer dan vorig jaar. In de provincie Gelderland wordt gemiddeld 1.22 euro per nacht aan belasting gevraagd. De duurste gemeente in provincie Gelderland is Zaltbommel met een toeristentax van 2.97 euro. Het landelijk gemiddelde ligt op 1.38 euro per nacht. Zestig gemeentes heffen helemaal geen logiesbelasting. Dit blijkt uit de gegevens van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) waarop Vakanty.nl haar onderzoek heeft gebaseerd.

TOERISTENBELASTING In elke gemeente mag toeristenbelasting worden geheven. De belasting gaat over hotels, campings maar ook particuliere accomodaties van Airbnb. Eigenaren berekenen de belasting door aan hun bezoekers. Met de belasting betalen bezoekers mee aan de voorzieningen in de gemeente. 

Soms betalen bezoekers de belasting per persoon per nacht, maar het kan ook via een vast bedrag per boeking of een percentage van de kamerprijs. Sommige gemeenten hanteren een lagere belasting voor camping. De toeristenbelasting is al jarenlang een onderwerp van discussie. Hoteleigenaren zijn niet blij met de hoge tarieven omdat ze bang zijn voor ontevreden klanten of toeristen die uitwijken naar omliggende goedkopere gemeenten. 

advertentie
advertentie