Bennekom is een van de zes proefgebieden waar als eerste de knop om ging. Dat gebeurde in de telefooncentrale aan de Bergakkerweg.
Bennekom is een van de zes proefgebieden waar als eerste de knop om ging. Dat gebeurde in de telefooncentrale aan de Bergakkerweg. Google Streetview

Primeur in Bennekom: kopernetwerk van KPN is verleden tijd

Overig

BENNEKOM Samen met vijf andere gebieden in Nederland waar al glasvezel ligt, heeft Bennekom een primeur. KPN heeft daar namelijk het kopernetwerk uitgezet, waardoor bijna alle klanten in Bennekom nu internetten en tv-kijken via het glasvezelnetwerk. Het gaat om 6000 adressen.

KPN vervangt op grote schaal zijn kopernetwerk door glasvezel. Op ruim 2,8 miljoen adressen is dat al gebeurd en de komende vijf jaar komen er nog eens miljoenen adressen bij. Daar waar glasvezel ligt, wordt het kopernetwerk uitgezet. Bennekom is een van de zes proefgebieden waar als eerste de knop om ging. Dat gebeurde in de telefooncentrale aan de Bergakkerweg.

NIEUW TIJDPERK ,,Het uitzetten van het kopernetwerk luidt een nieuw tijdperk in waarin internet via glasvezel de standaard wordt”, stelt Jort Wever, programmadirecteur Glas aan Koper uit, bij KPN. ,,De ervaring die we in onder andere Bennekom opdoen helpt ons, zodat we vanaf 2023 op grotere schaal in heel Nederland afscheid kunnen nemen van het kopernetwerk op plekken waar glasvezel beschikbaar is.”

De oude kopercentrale in Bennekom zal worden ontmanteld. Het gebouw is volgens KPN niet meer nodig, want een glasvezelcentrale neemt niet eens een tiende van de ruimte in. 

Glasvezel levert daarnaast een energiebesparing op, volgens Wever. ,,Alleen in Bennekom is de energiebesparing al bijna 50.000 KWh per jaar. Dit staat gelijk aan het stroomverbruik van circa 15 huishoudens. Met de overstap naar glasvezel maakt Nederland dus niet alleen een stap vooruit in de digitale samenleving, het is ook nog eens stukken duurzamer.” 

advertentie
advertentie