Afbeelding
Pixabay

Ook in 2020 meer miljonairs: hoeveel wonen er in Ede?

Overig

EDE Ook vorig jaar is het aantal miljonairs in Nederland verder gestegen. In 2020 hadden bijna 278.000 huishoudens een vermogen van een miljoen euro of meer. Dat zijn er bijna 25.000 meer dan in 2019, blijkt uit dinsdag gepubliceerde CBS-cijfers.

In Ede heeft 4,1 procent van de huishoudens een vermogen van minimaal 1 miljoen euro. Dat komt neer op ongeveer 2000 huishoudens, afgerond op honderdtallen. Daarmee zit onze gemeente boven het landelijk gemiddelde van 3,5 procent. 

Bij buurgemeenten is een wisselend beeld te zien. Onder meer Arnhem (1,6 procent), Apeldoorn (2,8 procent), Veenendaal (2,3 procent) en Wageningen (2,9 procent) scoren procentueel aanzienlijk lager. In onder meer Barneveld (5,9 procent) en Renswoude (8,1 procent) wonen relatief gezien juist meer miljonairs. 

(Artikel gaat verder onder de kaart.)


LANDELIJK Sinds 2014 zit het aantal miljonairs in Nederland al in de lift. Zo’n 3,5 procent van de huishoudens heeft een vermogen van één miljoen euro of meer. Hier wordt de waarde van een eigen woning bij opgeteld en een eventuele hypotheekschuld weer vanaf getrokken.

Het aandeel miljonairshuishoudens verschilt sterk per gemeente. In Bloemendaal heeft ruim een kwart van de huishoudens een vermogen van minimaal één miljoen euro. In de gemeenten Kerkrade, Brunssum en Landgraaf is dat nog geen één procent. Van de twintig grootste gemeenten telt Amsterdam relatief de meeste miljonairsgezinnen: 4,4 procent. Ook Haarlemmermeer, Haarlem en Breda scoren hoog. Kijken we naar de provincies, dan tellen Noord-Holland (4,6 procent) en Utrecht (4,5 procent) relatief de meeste miljonairshuishoudens. Groningen en Flevoland tellen er juist een stuk minder: net iets meer dan twee procent.

(Artikel gaat verder onder de grafiek.)


Het aantal miljonairs steeg de afgelopen jaren iets minder hard als je inflatie wordt meegenomen in de berekening. Door stijgende prijzen kan je met een miljoen euro op dit moment minder kopen dan in bijvoorbeeld 2014. Volgens het CBS was het vermogen van een doorsnee miljonairsgezin vorig jaar 1,6 miljoen euro: de helft van de miljonairs bezat dus tussen de 1 en 1,6 miljoen euro, de andere helft bezat meer dan dat.

advertentie