Foto: Pro Persona
Foto: Pro Persona Foto: Pro Persona

Cursus Psychische problemen in de familie start in Ede

18 september 2023 om 11:04 Overig Deel je nieuws

Voor familieleden en naastbetrokkenen van mensen met psychische problemen organiseert Pro Persona Connect vanaf dinsdagmiddag 7 november de cursus ‘Psychische problemen in de familie’. Tijdens de kosteloze cursus wordt uitleg gegeven over de achtergrond van de problemen en over verschillende manieren van omgaan hiermee.

Het hebben van psychische problemen is zwaar voor diegene die het overkomt, maar ook voor familieleden/naasten kan het erg lastig zijn. Het contact met elkaar verloopt soms moeizaam, met daarbij teleurstelling, verdriet en frustratie aan beide kanten. Naasten kunnen hierdoor zelf overbelast raken en gezondheidsklachten ontwikkelen zoals piekeren, stress, vermoeidheid en een gevoel van machteloosheid. 

In de cursus ‘Psychische problemen in de familie’ krijgen naasten van mensen met bijvoorbeeld een depressie, angststoornis, ASS (autisme) of een ander psychisch probleem, handvatten hoe om te gaan met de problemen waar men tegenaan loopt. Daarnaast worden er ook ervaringen gedeeld met andere naasten en wordt steun gegeven. Thema’s die aan de orde komen zijn o.a.: psychische problemen in gezin en relatie, de balans tussen draagkracht en draaglast, de invloed van denken op ons gedrag, grenzen stellen en zorgen voor uzelf naast de zorg voor de ander. Het doel is dat naasten minder belast voelen door de situatie.

De cursus wordt door de deelnemers als positief en helpend ervaren. Het merendeel van de cursisten geeft aan dat de ervaren belasting is afgenomen. Quote van een deelnemer: ‘Ik heb deze cursus verschillende handvatten gekregen om beter met mijn situatie om te leren gaan. Ook het lotgenotencontact vond ik erg waardevol. Ondanks dat iedereen in een andere situatie zit heb je toch veel herkenning.’

De cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten van 2 uur in Ede. De cursusdata zijn: dinsdag 7 + 14 + 28 november, 5 + 12 + 19 december 2023 van 14.30-16.30 uur. Geïnteresseerde inwoners van de gemeente Ede kunnen zich aanmelden via tel. 026-3124483 of preventie@propersona.nl 

Vooraf zal er een kennismaking zijn met de preventie medewerker. Deelname is gratis.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie