Afbeelding
Foto: Pixabay

Woning verduurzamen? Vergeet de zonwering niet!

5 februari 2024 om 15:37 Partnercontent

De afgelopen jaren zijn we massaal aan het verduurzamen van onze woningen geslagen. Was het niet omdat je ook een steentje wil bijdragen aan een beter milieu en klimaat, dan was het wel vanwege de torenhoge energieprijzen of het feit dat verduurzamen een interessant rendement biedt. Het is belangrijk een woning in de juiste volgorde te verduurzamen. Je begint met isoleren, dan volgen zonnepanelen en aanpassingen in het warmteafgiftesysteem, om tot slot over te stappen op een (hybride) warmtepomp. Maar wist je eigenlijk al dat zonwering ook essentieel is bij woningverduurzaming?

Goede isolatie nadelig in de zomer

Nieuwbouwwoningen moeten tegenwoordig aan de hoogste eisen voldoen voor wat betreft isolerende maatregelen. Vloeren, daken en gevels zijn voorzien van een dikke laag isolerend materiaal, ramen zijn van triple glas en kieren en gaten zijn hermetisch afgesloten. Een stenen woning wordt zo een batterij voor hitte in de zomer. Hoewel je je minder zorgen hoeft te maken dat je de woning niet comfortabel warm krijgt in de winter, is het ook van groot belang rekening te houden met klimaatverandering. De kans op temperatuurtoename en hittegolven neemt namelijk alleen maar toe.

Zonwering nodig voor grote glasoppervlakten

Iets dat hier nog eens extra in meespeelt, is de Nederlandse trend grote glasoppervlakten te creëren. Bij voorkeur op het zuiden. In de winter bieden die voordeel, omdat ze een woning verwarmen zoals een kas doet. Nadeel: in de zomer gebeurt hetzelfde. Je moet er dus ook over nadenken hoe je je woning in de zomer koel houdt. Ventilatoren en airco’s kennen een toenemende populariteit. Maar het zijn ook weer energievreters. Iets dat ook erg effectief is – zonder dat het veel energie vraagt - is goede zonwering. Vooral buitenzonwering zoals knikarmschermen, screens, buitenjaloezieën en rolluiken zijn duurzamere alternatieven om je woning aangenaam koel te houden.

Wil jij je woning verduurzamen? Maar ook een comfortabel binnenklimaat creëren? Voor een professionele installatie van zonwering in Ede hoef je gelukkig niet ver te zoeken. Ruiter Zonwering voorziet je van deskundig advies over de beste zonwering in jouw geval, en biedt montage en service bij storingen.

Koeling niet alleen comfortabeler, maar ook veiliger

Het is zeker goed dat bouweisen tegenwoordig duurzame woningen voorschrijven. En dat er allerlei eisen zijn op het gebied van brandveiligheid bijvoorbeeld. Maar het is ook belangrijk bij bouwnormen na te denken over waarschijnlijke temperaturen in de toekomst. Vooral omdat de Nederlandse bevolking nog verder zal vergrijzen. Vandaag de dag overlijden jaarlijks meer mensen aan oververhitting dan aan uitslaande brand. Mochten over tien jaar de temperaturen nog verder uitschieters kennen en hittegolven de norm zijn? Dan is een zonwering bij een woning geen leuke extra meer, maar gewoon een musthave.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie