Afbeelding
Foto: Pixabay

Waarom je vandaag nog een zakelijke rekening wilt openen als zzp’er

21 maart 2024 om 07:45 Partnercontent

Sta je sinds kort als zzp’er ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Vergeet dan niet na te denken over de manier waarop jij klanten betaalt en andersom. Als beginnende zzp’er gebruik je misschien je persoonlijke rekening om zakelijk geld op te ontvangen. Je bespaart zo, want je hoeft geen nieuwe rekening te openen. Toch is het verstandig om direct een zakelijke rekening te openen als je als zzp’er aan de slag gaat. Benieuwd waarom? Lees dan vooral verder, want hier staan de belangrijkste redenen op een rij.

Geldstromen lopen niet door elkaar

Het lijkt op het eerste gezicht misschien handig om een privérekening voor je bedrijf te gebruiken, maar dat is het allerminst. Je betaalt hier niet alleen de boodschappen mee, maar ook facturen die je van leveranciers krijgt. Het gevolg hiervan is dat je snel het overzicht verliest. Ga je aan de slag met de administratie van je bedrijf? Dan moet je eerst uitzoeken welke transacties zakelijk zijn en welke privé. Als er veel bij- en afschrijvingen zijn, kan dit een behoorlijke kluif zijn. Hier hoef je niet bang voor te zijn als je een zakelijke rekening opent. Je gebruikt deze rekening alleen voor inkomsten en uitgaven van je bedrijf, waardoor geldstromen niet door elkaar lopen.

Boekhouden kost minder tijd

Heb je ook zo’n hekel aan boekhouden? Dan is het zeker aan te raden om vandaag nog een zakelijke rekening te openen. Doordat geldstromen niet door elkaar lopen, ben je minder tijd kwijt aan de boekhouding van je bedrijf. Als je zelf de boekhouding doet, kun je overwegen om ook een boekhoudprogramma aan te schaffen. Boekhouden kost je dan nog minder tijd, want je kunt je zakelijke bankrekening aan dit programma koppelen. Transacties worden dan automatisch ingelezen en ook wordt de btw-aangifte voor je klaargezet.

Je komt professioneel over

Als jij je privérekening voor je bedrijf gebruikt, kom je minder professioneel over dan met een zakelijke rekening. Dit komt doordat een privérekening op jouw naam staat en niet op de naam van je bedrijf. Deze naam staat bij de bij- of afschrijving op het bankafschrift van mensen of bedrijven waarvan je geld ontvangt of waar je geld naar overmaakt. Heb je een zakelijke rekening? Dan staat de naam van je bedrijf op het afschrift en dat oogt een stuk professioneler.

Banken willen niet dat je een privérekening zakelijk gebruikt

Zzp’ers in Zeeland zijn niet verplicht om een zakelijke rekening te openen, maar toch kunnen zij er meestal niet omheen. Hoe dit komt? Doordat banken niet willen dat ondernemers een privérekening voor hun bedrijf gebruiken. Zij controleren hier steekproefsgewijs op om te voorkomen dat dit toch gebeurt. Wie tegen de lamp loopt, moet alsnog een zakelijke rekening openen. Reden genoeg om dit direct te doen als je het ons vraagt.

Hoe open je een zakelijke rekening?

Ben je overtuigd? Wacht dan niet langer en open vandaag nog een zakelijke rekening. Dit kan alleen als je weet hoe dit moet. Gelukkig is het openen van een bedrijfsrekening niet bijzonder lastig, want je regelt dit tegenwoordig allemaal online. Ga op zoek naar een bank waarbij je een rekening voor je bedrijf kunt openen, kies het pakket dat het beste bij je past en dien de aanvraag in. Zodra de bank je aanvraag goedkeurt, kun je direct gebruik maken van je zakelijke rekening.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie