Afbeelding
Onderhoud

Waar let je op bij het onderhouden van je huis

12 december 2019 om 16:05 Partnercontent

Eraan ontkomen is onmogelijk en alle eigenaren van een huis komen ermee in aanraking; het onderhouden van je huis. Er zijn verschillende vormen van onderhoud nodig, zowel grote klussen die je liever uitbesteedt, als kleine klussen die je zelf uitvoert. Door onderhoud op tijd uit te voeren, voorkom je dat beschadigingen ontstaan die om grote reparaties vragen. Wil je weten wat er allemaal komt kijken bij het onderhouden van je huis? Je leest het in dit artikel. 

De kozijnen
Bij het onderhoud van je huis horen natuurlijk de kozijnen. Deze zijn meestal van hout, waardoor er kans is op houtrot. Voordat je het kozijn controleert op houtrot, check eerst hoe lang je de kozijnen al hebt. Een controle is minimaal elke vijf jaar nodig. Aangezien het kozijn door de controle op houtrot ook beschadigd raakt, doe je dit pas wanneer de verf gaat bladderen. Je prikt vervolgens met een schroevendraaier in het kozijn, als het hout zacht is dan is het hoogstwaarschijnlijk aan het rotten. Door je kozijnen te reinigen, zorg je dat je de viezigheid niet in het kozijn trekt en het hout sneller aantast. Wanneer je toch aan het schoonmaken bent, doe dan ook direct de ramen. Hierdoor voorkom je dat de viezigheid van het raam weer terug naar het kozijn trekt. 

De gevel
Een belangrijk onderdeel van de uitstraling van je huis is de gevel. Toch is de gevel ook vatbaar voor problemen veroorzaakt door een langdurige blootstelling aan viezigheid. Zo trekken schimmels de muur in en tasten ze hem aan. Door het weghalen van aanslag, zorg je dat je gevel niet beschadigd raakt. Over het algemeen kom je met een hogedrukspuit ver, maar er zijn materialen die hier niet tegen kunnen. Denk hierbij aan kalkzandsteen en stucwerk. Er zijn daarnaast ook soorten aanslag die je bijna niet wegkrijgt zonder chemische middelen. Wanneer je de aanslag niet wegkrijgt, is het verstandig om een specialist in te schakelen. Zij leveren vakwerk en zijn op alles voorbereid. Zie je scheuren of beschadigingen aan je gevel? Schakel dan wederom een specialist in. Dit zijn vaak constructeurs of gespecialiseerde bouwadviseurs. 

Het dak
Je dak is een van de belangrijkste onderdelen van je huis, het beschermt je namelijk tegen de elementen. Het onderhoud is dus erg belangrijk, maar waar denk je aan bij het onderhouden van je dak? Voorbeelden zijn het controleren van je dakbedekking, het legen van de dakgoot, het reinigen van je dak of het controleren van je aanbouw de dakkapel. Door alles te onderhouden kom je niet zomaar voor vervelende renovaties te staan, waardoor het niet snel nodig is om dakpannen, dakgoten of andere dak onderdelen te vervangen. Wat erg belangrijk is, is dat je goed let op de veiligheid bij het onderhouden van je dak. Ben je ergens niet helemaal zeker over? Schakel dan een specialist in, zodat je zeker weet dat je dak in optimale conditie is.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie