Afbeelding
RAEng_Publications via Pixabay

Een tekort aan technici? Aan het aantal technische opleidingen ligt het niet!

24 maart 2020 om 09:57 Partnercontent

De bladen staan er vol mee. Een tekort aan technici is een probleem dat al sinds 2011 in Nederland heerst. Je zou denken dat de kansen die liggen op de technische arbeidsmarkt snel gepakt worden, maar dit valt tegen. Uit recent onderzoek blijkt dat 80% van de organisaties uit de technische sector de komende 5 jaar nog een tekort aan technici verwachten. Aan de opleidingsmogelijkheden ligt het in ieder geval niet. Grijp jij deze kans?

ROVC Technische Opleidingen voert ieder jaar een grootschalig onderzoek in de technische sector. Dit onderzoek is de TechBarometer. De nieuwste editie komt binnenkort uit, dus voor nu doen we het met de resultaten uit de TechBarometer 2019. Want wat is precies de reden voor dit tekort? En waar liggen jouw kansen dan precies? 

Waarom er een tekort aan technici is én blijft
Het tekort aan technici wordt veroorzaakt door twee dingen. 1. Er ontstaat vergrijzing in de technische branche. 60% van het technisch personeel heeft een leeftijd tussen de 40 en 65 jaar. Er is dus dringend nieuwe aanwas nodig! 2. Door automatisering en energietransitie ontstaan nieuwe beroepen en functies. Aangezien mbo'ers schaars zijn in de technische branche, doet John Huizing een beroep op het bedrijfsleven: "Kijk eens minder kritisch naar de diploma's en huidige skills van sollicitanten en omarm het idee om zij-instromers en 50-plussers aan te nemen en bij te scholen. De juiste motivatie biedt enorm veel potentieel. We zien dat het werkt!"

Zelf het tekort aan technici opvullen?
Ga jij het tekort vullen door te starten met een technische opleiding? Van werktuigbouw tot procestechniek en aandrijftechniek, er is keuze genoeg! Wel zien we dat de meeste behoefte is aan technici op het gebied van industriële automatisering en industriële elektrotechniek. Waarom automatisering? Door robotisering zijn toch minder techneuten nodig? "Hoewel robots en machines de mens deels overbodig maken, zorgen ze er tegelijk voor dat technici meer of juist andere technische bagage nodig hebben", aldus Waldo Linders. 

Wat kan ik als organisatie doen tegen mijn tekort aan technici?
Uit onderzoek blijkt grote ergernis van bedrijven dat onbekwame mensen op vacatures reageren. Maar waarom wordt hier niet met een andere bril naar gekeken? Weg met de gedachten dat je alleen iemand kan aannemen op basis van diploma en ervaring. En juist hallo zeggen tegen iedereen met een hoge motivatie. Of een sollicitant nu ex-bankier is of bij de fruitteler heeft gewerkt, iedereen kan zich laten omscholen. Faciliteer dit als bedrijf en vul daarmee de tekorten aan!

Maak jij het verschil?
Ga de uitdaging aan en wees het eerste bedrijf dat actief bezig gaat met het werven van nieuwe techneuten. Hoe je hiermee begint? Start bij het aanpassen van je vacatures. Verander de 'jij hebt' eisen naar 'jij bent' eisen. Wat we daarmee bedoelen? De 'jij hebt een mbo opleiding genoten' veranderen naar 'jij bent gemotiveerd en leergierig'. Kortom, verander de huidige norm en maak het verschil!

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie