Afbeelding
Zomervakantie

Wat gaan we doen deze zomer? 3 leuke staycation tips

Partnercontent

De zomervakantie staat voor de deur en iedereen is de opties aan het afwegen. Wat kunnen we wel en niet doen? Gaan we naar het buitenland, of blijven we in Nederland? Is een vakantie zonder bakken op het strand wel een vakantie? Iedereen zit in hetzelfde schuitje, en omdat deze situatie in principe nog niet eerder is voorgekomen, zijn er veel vragen.

Maar je kunt het ook op een andere manier bekijken. Er zijn namelijk genoeg leuke ideeën om de vakantie door te brengen, of je nu weg gaat of thuisblijft. We nemen het idee van vakantie onder de loep en kijken welke opties we wél hebben in tijden van corona.

Naar het buitenland of niet?

Hoewel veel Europese landen langzaamaan de deuren weer openzetten voor toeristen, blijft het voor veel mensen toch een onzeker iets. En als je de grens overgaat, dan zal je je ook daar aan de regels en maatregelingen moeten houden wat betreft corona. Afstand nemen, mondkapjes, beperkte capaciteit in restaurants en cafés, alles wat we thuis ook kennen. Het zal toch een andere beleving zijn dan van vóór het “nieuwe normaal”. Bovendien veranderen de regels snel, en kunnen grenzen maar zomaar weer tijdelijk sluiten.

Velen overwegen dan ook om gewoon in Nederland te blijven en geen onnodig risico te lopen. En dat kan met een fris perspectief helemaal mooi zijn.

Drie tips voor vakantie in eigen land

Ons land heeft van alles te bieden en zeker in Gelderland zijn we de koning te rijk. Hier hebben we drie mooie tips voor Edenaren voor een vakantie in eigen omgeving.

1. - Blijf in de buurt

De achtertuin of het balkon is een logische plek om te beginnen. Hier in Tuinesië vieren de meeste Nederlanders toch al het grootste deel van de vakantie en met een beetje goed weer kan dit heerlijk zijn. Aangezien je gaat besparen op vliegtickets of hotelboekingen, kun je best besluiten dit geld thuis te investeren in fijne zaken voor rondom het huis.

Eindelijk dat stoere barbeque-ei dat je al langer wilde hebben, of een mooie set bloeiende planten waar straks ook de vlinders en bijen blij van worden. Of je gaat eindelijk aan de slag met die kleine moestuin, of de boomhut waar de kinderen al jaren van dromen. Stap eens door de achterdeur en kijk met een frisse blik rond. Hoe kun je de achtertuin transformeren in het fijnste plekje op aarde voor jou en je gezin?

In Ede hebben we daarnaast het geluk een van de meest bijzondere natuurgebieden van Nederland om de hoek te hebben liggen. Zo populair dat er extra hotelbedden voor bij gemaakt zijn, het Natura 2000 gebied de Veluwe is dan ook werkelijk uniek. Met volop opties voor fietsen, wandelen, zwemmen en genieten heeft de Veluwe een schat aan recreatiemogelijkheden. Lokaal reizen en recreëren is ook nog een stuk vriendelijker voor het klimaat.

2. - Creatief en sociaal

Hoewel de meeste grote festivals zoals Zomerbries en Heideweek dit jaar helaas zijn afgelast, kunnen we alsnog creatief worden met onze vrije tijd. In kleine getallen is een samenkomst toegestaan en als je hier verantwoord mee omgaat is er toch redelijk wat mogelijk. Creëer je eigen zomerfestival door met familieleden of een groep vrienden activiteiten op touw te zetten.  

Het in Ede gevestigde Urban Events is hier een ster in; wat dacht je bijvoorbeeld van een FIFA toernooi met alle neefjes en nichtjes, of een heuse F1 race simulator voor jou en je beste vrienden? Opties als deze huur je momenteel tegen sterk gereduceerde prijzen en zijn helemaal corona-proof. Dit zal werkelijk een event worden dat iedereen zich nog lang herinnert.

Ook een dagje Julianatoren, Burger’s Zoo of de Spelerij - Uitvinderij kunnen op de planning worden gezet, plekken waar je wellicht al jaren niet meer bent geweest. Of wat dacht je van een sportmiddag in het park, samen met de buurtvereniging? Een ouderwets potje levend stratego in het bos, of een spannende dropping? Met een beetje creativiteit zijn er tal van mogelijkheden.

3. - Zomerschool

Naast onze prachtige omgeving ontdekken en samen op avontuur, is deze tijd dichterbij huis ook een mooi moment om innerlijk op expeditie te gaan. Is er een cursus die je al een tijdje hebt willen doen, of een taal die je graag wilt leren? Dit is hét moment om je aan te melden en bijvoorbeeld via een van de vele online opties eindelijk die vaardigheid onder de knie te krijgen waar je al lang van droomt.

Van schilderen tot tuinieren, van bouwen met pallets tot webdesign, van zelf kleren maken tot Thais leren koken, of eindelijk eens dat Italiaans meester te maken. Dit zijn de zaken waar je normaal niet aan toe komt, maar waar deze zomer van 2020 wellicht bij uitstek voor geschikt is. Hoewel we deze zomer dichter bij huis blijven, hoeft dit niet te betekenen dat onze horizon zich niet verbreedt.

Dit artikel wordt aangeboden door een externe redactie.

advertentie