Afbeelding
NKC

Een lening afsluiten?

25 november 2020 om 16:11 Partnercontent

Je wilt je huis verduurzamen of verbouwen, of misschien wel een nieuwe elektrische auto kopen maar je hebt daar op dit moment niet genoeg geld voor. Een lening is dan dé uitkomst wanneer je niet wilt wachten tot je het totaalbedrag eindelijk bij elkaar hebt gespaard. Maar het is niet voor niets dat men zegt dat ‘geld lenen kost geld’. Waar moet je rekening mee houden wanneer je een lening wilt afsluiten? We zetten de belangrijkste overwegingen voor je op een rij!

Waarvoor ga je lenen?

Bedenk goed waarvoor je gaat lenen. Voor het verduurzamen van je huis is bijvoorbeeld mogelijk om subsidie te krijgen, onder bepaalde voorwaarden, maar zijn er bepaalde duurzame leningen die voordeliger kunnen zijn.

Op basis van je leendoel wordt ook nagegaan of een persoonlijke lening of andere vorm van krediet het meest relevant is. De persoonlijke lening is meestal een goede keuze als je in één keer meer geld nodig hebt. Je betaalt hierover vaste maandlasten met een vaste rente en daardoor weet je precies waar je aan toe bent en hoeveel je kwijt bent. De vaste rente van een persoonlijke lening is veelal ook lager dan een doorlopend krediet. En je kunt altijd boetevrij aflossen.

Hoeveel ben je in totaal kwijt?

Als je verschillende leningen vergelijkt, kies dan niet direct voor de lening met de laagste maandlasten. Dat lijkt misschien goedkoper, maar als er sprake is van een langere looptijd, betaal je onderaan de streep toch meer. Bereken dus altijd de totale kosten van de lening. Dus welk bedraag aan rente komt er in totaal bovenop het bedrag dat je leent – en dus sowieso moet aflossen. Het zou zomaar kunnen dat een lening met een hogere rente en een kortere looptijd, dan opeens goedkoper blijkt te zijn!

Leen niet meer dan nodig

Als je om welke reden dan ook geld gaat lenen, leen dan niet meer dan nodig is. Wanneer je spaargeld hebt en een deel daarvan kunt gebruiken leg dan een deel van het geldbedrag zelf in. Zo bespaar je op rentekosten en beperk je de omvang van de lening. Stel je hebt 25.000 euro nodig om je huis te verbouwen en je hebt 5.000 euro gespaard. Dan kun je ervoor kiezen om 20.000 euro bij te lenen en de rest zelf te betalen. Hoe lager het bedrag dat je leent, hoe minder je in totaal aan kosten hebt. De rente is namelijk altijd een percentage van het totale geleende bedrag. Op die manier houd je ook de maandlasten lager!

Heb je al een lening?

Wanneer je van plan bent een nieuwe lening af te sluiten, terwijl je al verschillende leningen hebt lopen, dan is belangrijk te kijken of je niet beter je leningen kunt oversluiten. Door één nieuwe lening af te sluiten, kun je al je openstaande schulden in één keer aflossen. En dat is voordelig, omdat het rentepercentage vaak lager wordt als je sneller aflost. Zo kun je dus besparen op een deel van de kosten die je anders zou maken. Daarnaast is het zo dat de rente op dit moment een stuk lager staat dan een paar jaar geleden waardoor je met een nieuwe lening goedkoper uit bent. Tel daarbij op dat je voor een hoger leenbedrag ook vaak een nog lager rentepercentage krijgt en je bent een dief van je eigen portemonnee wanneer je niet je leningen oversluit.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie