Afbeelding
Foto: Shutterstock

Voldoende licht in panden is cruciaal

20 augustus 2021 om 14:18 Partnercontent

Zowel binnen woningen, als in bedrijfspanden is het belangrijk om voor voldoende natuurlijk licht te zorgen. Het gebruik van klassieke ramen, maar bijvoorbeeld ook lichtkoepels is populair. De lichtkoepels worden gebruikt in panden met een plat dak. Niet alleen zorgen zowel de ramen als lichtkoepels voor meer licht binnen het pand. Ook biedt het mensen de mogelijkheid het pand te ventileren. Schone lucht maakt het makkelijker om je te concentreren gedurende de dag. Je ervaart minder snel een vermoeid gevoel. Datzelfde geldt voor voldoende natuurlijk licht binnen panden. Het houdt mensen binnen het pand scherp. Mede hierom is het zeker voor bedrijfspanden essentieel om kritisch naar de (natuurlijke) verlichting in een pand te kijken bij het ontwerp hiervan.

Later nog lichtkoepels en ramen toevoegen

Wanneer blijkt dat er onvoldoende natuurlijk licht binnen een pand aanwezig is, kan men vaak nog kiezen voor het toevoegen van ramen en koepels. Belangrijk is wel de dakkoepel door een professional te laten plaatsen. Kleine kieren rondom de koepel zouden kunnen leiden tot lekkages. Daarbij zorgt het voor tocht en maakt dit het inbrekers onnodig makkelijk om een pand binnen te komen. Van zo’n dakkoepel wordt regelmatig gesteld dat ze niet inbraakveilig zijn. Mede door het feit, dat inbrekers relatief makkelijk op een plat dak kunnen komen via bijvoorbeeld een regenpijp of een container in de buurt. Deze conclusie is niet helemaal correct. Een moderne lichtkoepel is dermate stevig, dat het inbrekers veel moeite zal kosten om deze open te breken bij een inbraak.

Voldoende licht en frisse lucht houdt mensen scherp

De belangrijkste reden om voor voldoende licht binnen een bedrijfspand te kiezen, is het feit dat dit mensen scherp houdt gedurende de dag. Wellicht herken je het zelf! Zeker in het najaar, wanneer de dagen korter beginnen te worden is het vaak lastig om tot het eind van de dag fris te blijven. Je ervaart veel sneller een vermoeid gevoel, dan wanneer het hartje zomer is. De dagen zijn op dat moment langer. Met lampen is het mogelijk om de hoeveelheid licht binnen het pand te verbeteren. Dit type licht is echter veel minder effectief dan natuurlijk licht.

Ruimtes lijken groter als er voldoende licht is

Voor woningen geldt dat voldoende natuurlijk licht van buiten een ruimte groter laat ogen. Het is om deze reden ook voor huishoudens belangrijk om bij het ontwerp van een nieuwe woning voor voldoende ramen te zorgen. Kies bijvoorbeeld voor een lichtkoepel in een aanbouw, of ga voor een dakkapel met grote ramen bij het creëren van een extra slaapkamer op zolder. Daarbij maken ramen het mogelijk om de woning te ventileren. Zeker in de zomer is dit prettig, als de ruimtes thuis al snel erg warm worden!

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie