Afbeelding
Foto door Sigit Rizal Hidayat via Pexels

De belangrijkste tradities van een Chinese uitvaart

20 september 2021 om 10:01 Partnercontent

Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op culturele verschillen tijdens een uitvaart. Wanneer je binnenkort  een begrafenisceremonie gaat bezoeken van een geliefde met een Chinese achtergrond, dan is het goed om te weten wat je kunt verwachten. Om op de hoogte te zijn van de Chinese tradities tijdens een uitvaart, zetten we in dit artikel de belangrijkste aspecten op een rijtje. 

De rol van het gezin

Traditiegetrouw staan Chinese families erom bekend om uitgelaten uitvaartceremonies te organiseren voor hun naasten. Begrafenissen helpen namelijk de status in de samenleving te bepalen. De familie speelt een sleutelrol bij de organisatie van de uitvaart, hoewel soms de hulp wordt ingeroepen van een monnik, priester of een ander geestelijk lid dat de religieuze tradities van de familie reflecteert.  

De dag de begrafenis

Alvorens de begrafenis, is het gebruikelijk dat een Chinese familie de overledene eert met een driedaags bezoek. Op het moment van de uitvaartplechtigheid blijft de kist open, aangezien dit wordt beschouwd als respectvol voor de ouderen en de overledene. Op de dag van de begrafenis wordt aan het einde van de bezoekperiode de kist verzegeld. Wanneer hierbij familieleden aanwezig zijn, dan zullen ze gewoonlijk de rug toekeren omdat er wordt geloofd dat de zielen van de mensen die een kist zien sluiten, zelf in de kist opgesloten worden. Hetzelfde ritueel wordt gevolgd wanneer de kist in het graf wordt geborgen. 

Rituelen

Net zoals bij een Surinaamse uitvaart, staan Chinese uitvaartceremonies bekend om zijn spirituele rituelen. Tijdens de uitvaartdienst zal de rouwende familie wierook of joss-papier verbranden, wat ook wel gezien wordt als geestgeld. Deze rituele traditie zorgt ervoor dat de overledene de dingen heeft die benodigd zijn om zich comfortabel te voelen in het hiernamaals. Diverse Chinese gezinnen geven na de uitvaartdienst ook een rode draad aan de gasten. Vervolgens moeten de gasten het draad naar huis nemen en aan een deurknop binden om boze geesten af te weren. 

Na de uitvaartdienst

Na de uitvaartdienst wordt de overledene gebracht naar het graf of het crematorium. Traditiegetrouw zal de oudste (klein-)zoon deze wandeling leiden, met een groot portret van de overledene. Andere familieleden volgen de leider, met vrienden en andere gasten die achter de familie aan lopen. 

Welke kleding draag je naar een Chinese begrafenis?

Gewoonlijk dragen familie en gasten witte en bruine jute kleding, hoewel het ook acceptabel is om conservatieve zwarte kleding te dragen. Wanneer er iemand is overledene die ouder is dan 80 jaar, dan kunnen gasten roze of rood dragen om hun geluk te tonen.  

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie