Afbeelding
Foto: Unsplash

Duurzaam wonen met ledverlichting

Partnercontent

Wist je dat wordt geschat dat in iedere woning in ons land er gemiddeld nog 2 à 3 gloeilampen worden gebruikt? In sommige kantoren is de verlichting nog volledig afhankelijk van tl-lampen van het oude model. Hoewel er geen nieuwe gloeilampen meer worden gemaakt, zijn deze nog uit voorraad te koop bij meerdere winkels. De reden waarom mensen niet overstappen op ledverlichting is vaak onvoldoende kennis van de voordelen van deze lampen. Gloeilampen worden wereldwijd niet langer gemaakt, vanwege het verbruik van energie.

Juist nu, in een tijd waarin energie steeds schaarser en duurder lijkt te worden, is ledverlichting eigenlijk de enige juiste keuze. Een paar feiten die dit duidelijk maken: een ledlamp levert dezelfde hoeveelheid licht als een gloeilamp voor 70% minder energie. Daarbij gaat een ledlamp gemiddeld 5 keer zo lang mee als een gloeilamp. Wil je energie en geld besparen dan is het vervangen van gloeilampen, tl-lampen of halogeen vanaf het eerste moment de juiste keuze.

Wat is led nu precies?

Led staat voor licht emitterende diodes. Inmiddels al meer dan 100 jaar geleden ontdekte een Russische geleerde dat sommige half-metalen licht afgaven als er elektriciteit doorheen ging. De ontdekking werd gepubliceerd en daarna eigenlijk genegeerd. In de jaren 50 van de vorige eeuw werd led toegepast als indicatie-lichtje op elektrische apparaten. Met een rood of groen glaasje erboven zorgde het kleine led-lampje voor duidelijkheid of er stroom door het apparaat ging.

Veel later, tegen het einde van de 20e eeuw, werd ledverlichting ook gebruikt voor verlichting buiten, bijvoorbeeld van rotondes of straten. Daarbij bleek het geringe verbruik voor eenzelfde hoeveelheid licht. Na veel technische aanpassing werd ledverlichting ook geschikt voor gebruik in woningen en werkruimte. Het belangrijkste daarbij was dat er voor alle kleuren halfgeleiders werden gevonden. Daarbij was blauw licht de laatste.

De huidige stand van zaken

In principe zijn er ledlampen die alle bestaande gloeilampen, tl-buizen en halogeenlampen kunnen vervangen. Voor deze ledverlichting hoef je geen nieuwe armaturen of andere voorzieningen te kopen. De ledverlichting is geschikt om in alle soorten lampen te worden gebruikt. Ook kan je kiezen welke soort licht jouw voorkeur heeft. Er zijn ledlampen met helder en fel licht tot sfeervol en zacht.

De led tl-buizen hebben nog extra voordelen ten opzichte van de ouderwetse gasbuizen, naast het beduidend lagere energieverbruik. Niet alleen zijn deze buizen veel sterker dan de voorgangers, de led-buizen knipperen niet tijdens het branden zoals de oude tl-buizen wel doen. Het led-licht is dan ook veel beter voor de ogen en voorkomt de vermoeidheid en de hoofdpijn die zo vaak optreden na een dag op het kantoor.

Een aandachtspunt bij het kopen van ledlampen is dat er ook exemplaren zijn die gedimd kunnen worden, net zoals gloeilampen. Dat staat altijd op de verpakking vermeld. Om een ledlamp te dimmen heb je een led-dimmer nodig. Een ledlamp functioneert niet met een standaard dimmer voor gloeilampen. Komt er straks in Ede ook een run op ledverlichting, zoals we eerder al zagen bij zonnepanelen?

advertentie