Afbeelding
Shutterstock

Prijzen Amsterdamse woningen blijven stijgen

13 september 2022 om 14:15 Partnercontent

Wie dacht dat de huizenprijzen in Amsterdam zouden dalen als gevolg van de oplopende hypotheekrente heeft het mis. Navraag bij een makelaar in Amsterdam toont aan dat de gemiddelde prijs per vierkante meter nog altijd een stijgende trend vertoont. Om hier een voorbeeld van te geven: de gemiddelde prijs per vierkante meter woning lag in het derde kwartaal van 2020 op 6.256 euro, in het tweede kwartaal in 2021 op 7.065 euro en in datzelfde kwartaal van dit jaar op 7.992 euro. Het gaat hierbij specifiek om de woningen in de hoofdstad. Elders in Nederland kunnen de procentuele stijgingen hiervan afwijken. Kijkende naar het gemiddelde wat je voor een woning in Amsterdam betaalt, zien we dat dit uitkomt ver boven de 670.000 euro.

Aantal transacties van woningen daalt 

Waar met name de prijs per vierkante meter een sterk stijgende trend heeft laten zien in de afgelopen jaren, geldt dat niet voor het aantal uitgevoerde transacties. Dit aantal daalde juist sterk. Waar in het eerste kwartaal van 2021 nog 3.161 transacties plaatsvonden in Amsterdam, lag dat aantal precies een jaar later op 2.164 transactie. De huizenprijzen zijn voor een steeds kleinere groep te betalen. Daar komt bij dat woningzoekenden vaker naar een woning buiten de stad kijken, daar men daar voor minder geld veel meer leefruimte heeft. Een alternatief is het huren van een woning. Ook die markt is oververhit, waardoor het in de arm nemen van een verhuurmakelaar in Amsterdam sterk wordt aangeraden. Deze brengt je direct op de hoogte wanneer er een woning beschikbaar is die past bij jouw wensen.

Woningen staan circa een maand te koop in Amsterdam 

Een derde interessante statistiek over de huidige situatie op de Amsterdamse woningmarkt is de doorlooptijd van het proces rond de verkoop van een woning. In het derde kwartaal van 2021 lag deze doorlooptijd op 32 dagen, dat geldt ook voor het laatste kwartaal van 2021. In het eerste kwartaal van dit jaar lag de doorlooptijd op 33 dagen en in het tweede kwartaal op 30 dagen. Het toont aan dat woningen nog altijd relatief snel verkocht worden. Het feit dat de doorlooptijd gelijk blijft, terwijl het aantal transacties daalt kan iets zeggen over een stagnerend aanbod aan woningen in Amsterdam.

Oververhitte woningmarkt lijkt stand te houden

Kijkende naar de verwachtingen voor de komende jaren, lijken veel analisten het erover eens te zijn dat de oververhitte woningmarkt voorlopig stand lijkt te houden. Hoewel de hypotheekrente de afgelopen maanden fors is opgelopen, lijkt van een groter aanbod op de woningmarkt nauwelijks sprake te zijn. Het maakt dat de vraag weliswaar iets afneemt, maar dat er nog altijd een groot tekort is om aan de resterende vraag te kunnen voldoen. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie