Afbeelding
Photo by Kanchanara on Unsplash

Hoe de Bitcoin in 2008 van de grond kwam

Partnercontent

Eén van de dingen die veel mensen tegenwoordig als eerste doen als ze opstaan, is het checken van het laatste Bitcoin nieuws. Op zich begrijpelijk, aangezien er inmiddels talloze Nederlanders zijn die hierin hebben geïnvesteerd. Waar je tegenwoordig ook komt, de kans dat de gesprekken op crypto uitlopen is aanwezig. De Bitcoin heeft de afgelopen jaren een grote vlucht genomen en is inmiddels wereldwijd bekend. Daarbij is het altijd groot nieuws als de koersen opeens drastisch verhogen of verlagen. Wat ons betreft betekent dit dat we praten over iets groots. En grootse dingen hebben nu eenmaal een geschiedenis. Daarom vertellen wij jou in dit artikel over het ontstaan van Bitcoin en crypto’s.

Bitcoin ontstaan in 2008

Het was 2008. In die tijd was Marco van Basten nog bondscoach van het Nederlands Elftal en won Barack Obama voor de eerste keer de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zo lang geleden dus! Daarnaast was dit ook de periode waarin we werden geteisterd door een grote wereldwijde economische crisis. Dit was voor een aantal slimme personen dan ook de reden om eens over alternatieven te gaan nadenken. Het was dan ook het jaar waarin voor het eerst openlijk gesproken werd over Bitcoin. 

De Cypherpunks, grondleggers van de digitale munt

Ondanks dat er in 2008 voor het eerst publiekelijk over werd gesproken,  gaan de ideeën met betrekking tot een digitale munt al jaren rond. Zo spraken mensen in de jaren 90 al over zo’n dergelijke digitale munt, waarbij er geen inbreng en bemoeienis van banken zou zijn. De mensen die het in die tijd hadden over deze dingen werden ook wel Cypherpunks genoemd. Dit zijn programmeurs voor computers die een talent voor cryptografie hebben. Echter dansen zij niet met de menigte mee, maar gaan ze er het liefst lekker tegenin. 

De Cypherpunks zagen een bepaalde ontwikkeling ontstaan, waarbij er steeds meer informatie in het openbaar kwam. Hiermee werd wat hen betreft de privacy van mensen geschonden. Voor hen was dit allesbehalve een gewenste ontwikkeling. Zij zagen het al gebeuren dat informatie in de verkeerde handen terecht zou komen. Om die reden zien de Cypherpunks zichzelf dan ook als de behoeders van privacyrechten. Niet voor niets kwamen zij ooit met het statement: ‘Privacy is noodzakelijk voor een open samenleving in het elektronische tijdperk.’ Hieruit blijkt overigens ook dat de Cypherpunks enigszins op hun tijd vooruit liepen.

De inzichten in uitgaven

We zijn allemaal gewend van vroeger dat je met een rijksdaalder een vrouwentijdschrift of een flinke zak snoep kon kopen. Het liefst vertelde je dit niet aan je ouders, want stel je voor dat zij erachter zouden komen. Door het gebruik van de pinpas van tegenwoordig is het haast onmogelijk om transacties verborgen te houden. Is het niet via jouw huidige bank app, dan zie je wel op een bankafschrift waar en wanneer jij precies bepaalde betalingen hebt verricht. En dit is iets wat zo’n bank zelf dus ook kan zien. En daar zou een stokje voor moeten worden gestoken. Je hebt immers zelf de keuze niet over wie er inzicht heeft in jouw uitgaven en inkomsten. Een angstaanjagend idee volgens de Cypherpunks.

De oplossing: Bitcoin

Hierdoor wilden de Cypherpunks met een oplossing komen waarbij de privacy werd gewaarborgd. Alle informatie zou anoniem blijven, waarbij niemand ter wereld kan zijn wat jij met je geld doet. Tot 2008 zijn er talloze pogingen ondernomen dit van de grond te krijgen. Echter faalde elke poging zonder glans.

Op 31 oktober 2008 maakte het internet kennis met Bitcoin. Althans, een zeer gering gedeelte van het gehele internet. Dit was de dag waarop de Japanner Satoshi Nakamoto een plan deelde in de groep van de Cypherpunks. In een document van pak hem beet negen pagina’s legde hij haarfijn uit wat hij wilde bereiken en wat de Bitcoin precies zou zijn. Daarnaast stond ook het ‘waarom’ nadrukkelijk beschreven in het plan. Al hoefde hij de leden van de Cypherpunks natuurlijk helemaal niet te overtuigen. In het plan wordt vervolgens uitgelegd hoe bepaalde Bitcoin transacties op een blockchain worden verwerkt. 

Bitcoin was een feit!

Hiermee was het ontstaan van Bitcoin een feit. Al moet gezegd worden dat Nakamoto er wat kennis van marketing betreft niet bepaald hoog opstond. Het woord Bitcoin viel maar mondjesmaat. Pas later is dit echt gaan leven. Over de Japanner zelf is overigens weinig bekend. Sterker nog, we weten niet eens of hij überhaupt nog leeft. Wat hij wel voor elkaar heeft gekregen is dat er inmiddels een betaalmiddel is dat van niemand is. En daarnaast kan niemand dit controleren of reguleren. Zo hebben de cypherpunks toch gekregen wat ze wilden. 

advertentie
advertentie