Afbeelding
Foto door Julia M Cameron

5 Manieren waarop afstandsonderwijs het onderwijslandschap verandert

23 september 2022 om 09:50 Partnercontent

Vandaag de dag wordt het onderwijssysteem, voor jong en oud, sterk beïnvloed door digitale educatietrends. Online leren en afstandsonderwijs zijn verantwoordelijk voor een complete verschuiving van het concept van onderwijs. Dit zorgt ervoor dat studenten kunnen leren waar ze maar willen, op elk moment van de dag. Welke aspecten van virtuele educatie zorgen voor een transformatie van het leren? In dit artikel nemen we 5 van de meest belangrijke elementen van online leren met je door. Lees dus snel verder.  

1. Online leren maakt gepersonaliseerd leren mogelijk

Een van de beste voordelen die e learning mogelijk maken, is dat mensen eenvoudiger kunnen kiezen wat en waar ze willen leren, en dit kunnen ze doen in hun eigen tempo. Op die manier kunnen studenten hun eigen leerdoelstellingen bepalen en de leermethode kiezen die hen de beste resultaten oplevert. 

Online educatie biedt bovendien de mogelijkheid om te kiezen uit een grote hoeveelheid kennisdisciplines. Dit zorgt ervoor dat leergierige studenten niet alleen meer afhankelijk zijn van het lokale curriculum, maar ook uitgebreide (internationale) opties hebben in tal van leergebieden. 

2. Deeltijds leren wordt steeds gebruikelijker en doeltreffender

Online leren vergemakkelijkt het voor mensen om te studeren terwijl ze werken en/of een gezin opvoeden. Hoewel verschillende leerinstellingen het alsnog mogelijk maken om sommige lessen te volgen op de campus, kan er in veel gevallen ook worden gekozen om de gehele studie digitaal op afstand te volgen.

3. Online leren kan leiden tot betere samenwerking

Toen afstandsonderwijs voor het eerst werd geïntroduceerd, bleek het één aanzienlijk groot nadeel te hebben: het gebrek aan optimale samenwerking tussen studenten. Dit is inmiddels veranderd met online leerplatforms die het proces van samenwerking bevorderen door middel van groepsdiscussieplatforms, mobiele toegang, visuele streamingopties, en gedeelde documenten opstellen. 

4. Gratis leermogelijkheden!

Dankzij online educatiemogelijkheden zijn er steeds meer gerenommeerde universiteiten die zelfs gratis cursussen aanbieden. Hoewel de meeste gratis cursussen geen officieel certificaat geven, is het een uitstekende manier om je kennis bij te schaven en een goede introductie te krijgen van een specifiek vakgebied. 

5. Online leren betekent de noodzaak van zelfmotivatie en onafhankelijk studeren

Online leerprogramma’s vereisen dat studenten onafhankelijk werken en gemotiveerd moeten blijven om verantwoordelijk te zijn voor hun eigen studievoortgang. Dit betekent dat deelnemers voldoende notificaties en aanwijzingen moeten ontvangen die hen motiveren om door te gaan. Hierbij is het voor de studenten van vitaal belang om organisatorische vaardigheden aan te leren. Succesvolle online leerlingen ontwikkelen dan ook vaak sterke vaardigheden op het gebied van tijdbeheer.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie