Afbeelding
Foto via Bitcoins era

Bitcoin en Monetair Beleid

17 november 2022 om 08:16 Partnercontent

Sinds Bitcoin in 2009 is gecreëerd door Satoshi Nakamoto, heeft de cryptocurrency de aandacht getrokken van consumenten, beleidsmakers en de media. De valuta is een sociale instelling die dient als rekeneenheid, ruilmiddel en waardeopslag. Met de opkomst van gedecentraliseerde grootboektechnologie vertegenwoordigt dit digitale bezit echter een nieuwe vorm van geld. De kenmerken van dit virtuele geld zijn privégebruik, digitale aard en peer-to-peer-transacties. Bitcoin vertegenwoordigt bovendien speculatieve assets in plaats van geld. Het is daarom van cruciaal belang dat je Bitcoin en zijn monetaire beleid begrijpt. Wel is het mogelijk dat centrale banken besluiten cryptocurrency’s een onderdeel van hun reserves te maken en te kopen en vast te houden via platformen als bitcoins-era.nl

Moeten Centrale Banken hun Cryptocurrency’s Uitgeven?

Het is geen geheim dat niet alle centrale banken even blij zijn met cryptocurrency’s. Leasers van verschillende grote banken hebben verschillende meningen over Bitcoin en hebben onderzoek laten doen en verkennende commissies gevormd om te bepalen hoe hun instellingen deze veelbesproken technologieën het beste kunnen benutten.

Deze functionarissen van de centrale bank erkennen dat dit digitale geld een zeer vergelijkbare functie kan hebben als fiatgeld en een semi-anoniem ruilmiddel is dat toegankelijk is voor banken en de bevolking. Het digitale karakter van dit elektronische geld is aantrekkelijk, omdat dit goedkoper en gemakkelijker te beheren is dan fiatgeld.

Bovendien hebben sommige centrale banken geprobeerd hun eigen cryptocurrency’s te lanceren als vervanging voor hun huidige geldbasis. De gouverneur van de Bank of England is bijvoorbeeld voorstander voor het ontwikkelen van een cryptocurrency dat door de centrale bank gesteund wordt. Het probleem met dit idee is echter dat centrale banken voorlopig deze verantwoordelijkheid niet kunnen dragen. 

Het is echter wel bewonderenswaardig dat er functionarisen van de centrale bank zijn die openstaan voor gedistribueerde digitale valuta. Zij zullen er echter snel achterkomen dat de aard van dit soort geld niet overeenkomt met de monetaire basis van centrale banken. Virtueel geld is namelijk door geen enkele partij te controleren. In plaats daarvan wordt het door miners gevonden, waarna het gecodeerd wordt in het protocol dat ondersteunt en beheert wordt door deze miners. De centrale bank, die gewend is om nieuw geld te drukken wanneer dat nodig is en waardes aanpast op basis van economische omstandigheden, zal ontdekken dat hun officiële cryptocurrency niet zal voldoen aan hun beleidsbehoeften. 

Dit doen zij namelijk ook al met goud en andere assets. Wanneer Bitcoin eenmaal nog meer in waarde is gestegen en stabieler is, zullen bankiers waarschijnlijk deze cryptovaluta toevoegen aan hun cryptoportemonnee. Er zijn deskundigen die zeggen dat de eigenschappen van Bitcoin het huidige systeem, wat bestaat uit centrale banken, kan verbeteren. 

Is Bitcoin een Bedreiging voor de Invoering van Monetair Beleid?

De meeste mensen geloven dat dit elektronische geld naast het huidige monetaire systeem kan bestaan, ongeacht of individuen eenheden kopen als alternatieve investering of voor hun gerichte technologische toepassingen. Anderen vrezen echter dat het negatieve effecten op de economie als geheel kan hebben als als meer entiteiten Bitcoin op grote schaal adopteren. Volgens hun kan dit zorgen voor monetaire instabiliteit. Bovendien vormt deze elektronische asset een minuscule fractie van de investeringen in de wereld. Dit zou echter in de toekomst kunnen veranderen, wat invloed heeft op het keuzemenu dat in bepaalde economische situaties voor centrale bankiers beschikbaar is.

Conclusie

Bitcoin belooft het scala aan monetaire opties die beschikbaar zijn voor alle klassen mensen uit te breiden. Sommige mensen begrijpen echter niet hoe deze virtuele valuta in de wereld past en of het een aanvulling vormt op het conventionele economische beleid.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie