Afbeelding
Foto Pexels

Ophoogzand: een goede basis voor veel klussen

31 januari 2023 om 07:23 Partnercontent

Sta je op het punt om buiten een klus uit te voeren, bijvoorbeeld in de tuin of bij de aanleg van een oprit of terras? Hier wordt dan in de regel ophoogzand voor gebruikt. Dit is een soort zand die er speciaal voor geschikt is om onder andere kuilen op te vullen, tuinen te verhogen en de stabiliteit van speelplaatsen te verbeteren. In dit artikel zullen we je meer vertellen over de verschillende doeleinden waar deze soort zand voor gebruikt kan worden, maar ook wat het precies is.

Wat is ophoogzand precies?

Laten we om te beginnen eens kijken wat deze soort zand precies is. Het is een zandsoort dat onder verschillende namen bekend staat. Naast ophoogzand wordt het namelijk ook wel vulzand of stopzand genoemd. De drie namen bij elkaar geven eigenlijk precies weer waar dit materiaal voor is en waar het meestal voor wordt gebruikt. Het wordt gewonnen uit de zee, maar ook uit rivieren. Het is zand waar in de regel geen hele hoge eisen aan worden gesteld, het enige waar het voor wordt gebruikt is het daadwerkelijk ophogen van oppervlaktes, het vullen van gaten en stabiel maken van terreinen. Het is zand dat niet is gezeefd en dat in verschillende kleuren en korrelgroottes te krijgen is. Het is een hele andere soort zand dan wat er bijvoorbeeld in een zandbak wordt gebruikt of wat je op het strand vindt.

Waar gebruik je ophoogzand voor?

Ophoogzand heeft eigenlijk meerdere verschillende doeleinden. In de regel zijn dit toepassingen waarbij geen al te hoge eisen aan de kwaliteit van het zand worden gesteld.

Het is namelijk zand dat slecht(er) water doorlaat, waardoor meerdere doeleinden eigenlijk afvallen. Toch blijven genoeg toepassingen over waar ophoogzand echt perfect geschikt voor is. Wil je bijvoorbeeld een tuin ophogen, bijvoorbeeld om een mooi terras aan te leggen? Dan is dit zand daar echt bij uitstek geschikt voor.

Opvulzand wordt uiteraard niet alleen maar privé gebruikt, ook op professioneel gebied wordt hier veel mee gewerkt. Denk bijvoorbeeld aan ophogen of aanvullen bij de aanleg van wegen. Ook bij de bouw van funderingen of andere constructies wordt overwegend met ophoogzand gewerkt.

Hoe ga je te werk met dit type zand?

Als er een terrein wordt opgehoogd met zand, dan moet er zorgvuldig worden gewerkt. Om te beginnen zorg dat het terrein waar het zand komt te liggen is schoongemaakt. Verwijder hiervoor obstakels als stenen, wortels en dergelijken. Het is anders lastiger om het terrein mooi effen te maken. Je gaat het zand hierna laag voor laag aanbrengen, waarbij je na elke nieuwe laag zorgt dat het zand mooi effen ligt. Je kan hier prima een gewone hark voor gebruiken. Zo doe je dit laagje voor laagje, tot je op gegeven moment de gewenste hoogte hebt bereikt. Het is dan nog wel belangrijk om het nieuw aangelegde terrein even te laten rusten. Het zand moet namelijk even settelen, ook wel inklinken genoemd, zodat er niet te makkelijk nieuwe gaten in ontstaan. Je kunt dit proces ook versnellen door het zandpakket aan te trillen of te walsen.

Waarom is ophoogzand een goede keuze?

Er zijn verschillende redenen waarom dit zand een goede keuze is voor een project. Door de stevigheid van het materiaal mag je er bijvoorbeeld zeker van zijn dat verzakkingen niet snel voor gaan komen. Wat voor jou als gebruiker ook niet onbelangrijk is, is dat dit zand zeer betaalbaar is. Dit komt onder andere doordat er weinig eisen aan dit zand worden gesteld. Maar vergis je niet, voor het werk waar het voor bedoeld is, is opvulzand bij uitstek geschikt!

Reken van tevoren goed uit hoeveel zand je nodig hebt

Als je de keuze hebt gemaakt om met stopzand aan de slag te gaan, dan is het belangrijk om eerst goed uit te rekenen hoeveel je eigenlijk nodig hebt. Gelukkig is het maken van een correcte berekening vrij eenvoudig. Je meet hiervoor om te beginnen het aantal vierkante meters waar je zand voor nodig hebt. Als je dit getal op papier hebt staan, dan vermenigvuldig je dit nog even met hoe het aantal meters of centimeters dat je de diepte in wil gaan. De uitkomst is nu het aantal kubieke meter dat je nodig heeft.

Het enige dat je dient te onthouden is dat zand inklinkt. Ofwel zakt het nog wat in. Bestel daarom altijd 15 tot 20% extra dan je berekening aangeeft.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie