
Factoring als zzp’er: is het wel verstandig?
9 mei 2023 om 07:37 PartnercontentAls zzp’er ben je continu bezig met het factureren van je diensten. Het kan soms lang duren voordat klanten betalen en dat kan voor financiële problemen zorgen. Factoring lijkt daarvoor de ideale oplossing te zijn, maar is dat wel echt zo? In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van factoring als zzp’er.
Voordelen van factoring
Het grootste voordeel van factoring is dat je als zzp’er snel over je geld beschikt. Je hoeft niet meer te wachten totdat klanten betalen, maar krijgt het bedrag al binnen 24 tot 48 uur uitbetaald. Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken over het debiteurenbeheer. Dit wordt namelijk door de factormaatschappij gedaan en dat scheelt je veel tijd en stress.
Een ander voordeel is dat factoring ook een positieve invloed kan hebben op je kredietwaardigheid. Doordat de factormaatschappij de betalingen van je klanten overneemt, loop je als zzp’er minder risico op wanbetalingen. Dit kan ervoor zorgen dat je beter in staat bent om financiering aan te trekken bij bijvoorbeeld de bank.
Nadelen van factoring
Het grootste nadeel van factoring is de fee die de factormaatschappij rekent. Dit kan oplopen tot enkele procenten van het factuurbedrag. Bij een factuur van een paar tientjes is dit geen hoog bedrag. Maar op het moment dat het om duizenden euro’s gaat, kan de fee behoorlijk hoog oplopen. Hierdoor kan factoring als financiële dienst erg duur worden.
Is factoring verstandig voor zzp’ers?
Of factoring verstandig is voor zzp’ers, hangt af van de individuele situatie. Als je als zzp’er snel over geld wilt beschikken en weinig tijd en energie wilt steken in het debiteurenbeheer, dan kan factoring een goede optie zijn. Wel moet je je bewust zijn van de kosten en de mogelijke impact op de relatie met je klanten.
Als je als zzp’er echter voldoende buffer hebt en geen moeite hebt met het debiteurenbeheer, dan kan factoring wellicht minder relevant zijn voor jou. Het is belangrijk om goed te kijken naar de voor- en nadelen en te bepalen of factoring past bij jouw situatie en wensen als zzp’er.
Alternatieven voor factoring
Als zzp’er zijn er ook alternatieven voor factoring. Zo kun je bijvoorbeeld werken met een betalingsregeling, waarbij de klant het factuurbedrag in termijnen betaalt. Ook kun je kiezen voor een factoring light-oplossing, waarbij je zelf het debiteurenbeheer doet en alleen een financiële dienst afneemt voor het financieren van je facturen.
Factoring voor zzp kan een handige oplossing zijn om snel over je geld te beschikken en het debiteurenbeheer uit handen te geven. Wel moet je je bewust zijn van de kosten en de mogelijke impact op de relatie met je klanten. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de voor- en nadelen en te bepalen of factoring past bij jouw situatie en wensen als zzp’er. Als factoring niet past bij jouw situatie, zijn er gelukkig alternatieven beschikbaar.