Afbeelding
Annemieke van der Togt

Sonny Boy op de planken in Cultura Ede: ‘In mijn eentje, maar samen met publiek, op reis’

29 maart 2024 om 10:55 Podiumkunsten

EDE Sonny Boy komt vrijdag 12 april weer tot leven in de voorstelling naar het boek van Annet van der Zijl in Theater Cultura. Sonny Boy vertelt het verhaal van Rika en Waldemar Nods, door de ogen van hun zoon, Sonny Boy, die ze nooit hebben zien opgroeien en niet konden beschermen in een wereld waar hij niet altijd even welkom was.

SOLOVOORSTELLING

Acteur Tarikh Janssen (1987) speelt de solovoorstelling Sonny Boy, gebaseerd op de bestseller van Annejet van der Zijl. Janssen speelt Waldy Nods, de zoon van de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Nederlandse Rika van der Lans en de Surinaamse Waldemar Nods. Hij speelde eerder voorstellingen bij onder meer Toneelgroep Maastricht, het Ro Theater en NTGent, was te zien in tv-series als Ik ook van jou en Papadag, in bioscoopfilms als Taal is zeg maar echt mijn ding en Ik wist het, en in tv-programma Kamp van Koningsbrugge. Momenteel speelt hij een hoofdrol in de musical The Bodyguard.

Annejet van der Zijl: ,,Ik heb Tarikh inmiddels ontmoet en ik weet zeker dat hij een geweldige Waldy gaat neerzetten." Sonny Boy is zijn eerste solovoorstelling.

Tarikh Janssen: ,,Waldy is op zoek gegaan naar zijn roots. Dat heb ik zelf rond mijn dertigste ook gedaan, als kind van een Limburgse vader en een Surinaamse moeder en zelf geboren op Curaçao. Ik voel dan ook een connectie met hem, al heb ik Waldy nooit gekend. Sonny Boy is mijn eerste monoloog en ik zie er enorm naar uit om straks in mijn eentje maar samen met het publiek de reis van Waldy aan te mogen gaan.”

SONNY BOY

Met de monoloog Sonny Boy komen Rika en Waldemar Nods uit de roman van Annejet van der Zijl uit 2004 wederom tot leven. Nu door de ogen van hun zoon. De zoon die zich door de schittering van hun afwezigheid moest zien te redden in een wereld waarin hij niet altijd even welkom was. Annejet Van der Zijl viel voor de hoofdpersonen. ,,Ze waren zo aardig, zo kwetsbaar. Des te schrijnender vond ik dat ze zo spoorloos verdwenen waren onder de puinhopen van de geschiedenis. Het doet me nog steeds goed dat ik Rika en Waldemar daar een beetje onder vandaan kon trekken en ze weer tot leven kon brengen, zij het alleen maar op papier."

BOEK EN FILM

Inmiddels zijn in Nederland ruim 600.000 exemplaren van het boek verkocht. Sonny Boy is in meerdere talen vertaald, sleepte diverse nominaties en bekroningen in de wacht en werd in 2011 verfilmd. Sonny Boy wordt gemaakt door Solo Stories, eerder verantwoordelijk voor onder meer Ma, naar het boek van Hugo Borst en gespeeld door Eric Corton, en Nu ik je zie, naar het boek van Merlijn Kamerling en gespeeld door Soy Kroon. De regie is in handen van Benno Hoogveld, het script wordt geschreven door Manoushka Zeegelaar Breeveld. 

Kaarten voor de voorstelling zijn verkrijgbaar via de website van Cultura of via de klantenservice tel. 0318-672800.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie